چگونه جلوی اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری را بگیریم
اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری یکی از شایع ترین مشکلات خانوادگی در سرتاسر جهان است. جذابیت این بازی ها به حدی زیاد است که نه تنها توجه کودکان را به خود جلب کرده است، حتی در میان بزرگسالان نیز طرفداران زیادی دارد. اما این سکه روی دیگری هم دارد و آن هم مضراتی است که در اثر افراط در این بازی ها به جسم و ذهن کودک وارد می شود!
در واقع وقتی کودکان زمان زیادی را در مقابل تلویزیون و کامپیوتر می گذراند دیگر فرصتی برای ورزش یا یادگیری مهارت های دیگر برای کودک باقی نمی ماند. یکی دیگر از عوارض مخرب بازی های کامپیوتری ایجاد تمایل فزاینده برای انجام سرگرمی های فوری است. در این شرایط دامنه توجه و تمرکز کودک به شدت کاهش پیدا کرده و مهارت های شنیداری وی دچار آسیب می شود.
همچنین شیوع بیماری های روانی مانند افسردگی، اضطراب و فوبیای اجتماعی در صورت اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری با احتمال بیشتری همراه است. از آنجایی که برای کمک به رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودک باید جلوی اعتیاد کودک به این بازی های مخرب را بگیریم، در این مقاله به بررسی پرکاربردترین تکنیک های پیشگیری از اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری پرداخته ایم:
اقدامات ممنوع برای ترک اعتیاد کودک به بازی کامپیوتری
برای این که فرزند خود را از دام اعتیاد به بازی های کامپیوتری نجات دهید نباید به صورت ناگهانی دسترسی کودک به این بازی ها را محدود کنید بکله بهترین اقدام ایجاد تعادل در برنامه زندگی کودک است. برای رسیدن به این هدف لازم است بین زمان صرف شده در مقابل مانیتور و زمان صرف شده برای سایر فعالیت های خارج از منزل تعادل وجود داشته باشد.
به خاطر داشته باشید که انجام اقدامات سختگیرانه ای مانند برداشتن رایانه از اتاق کودک، نصب برنامه های محدود کننده یا خارج کردن باطری از دستگاه تنها باعث می شود که فرزند شما برای بازی به دنبال مکان دیگری باشد.
در واقع با انجام این اقدامات به فرزند خود این پیغام را منتقل می کنید که توانایی خود کنترلی ندارد و برای جلوگیری از زیاده روی در استفاده از دستگاه های الکترونیک به کمک دیگران نیاز دارد.
برقراری فضای همکاری و احترام متقابل بهترین ابزار برای کمک به رفع مشکل اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری است. بسیاری از کودکان در صورت مشاهده و درک عواقب مخرب اعتیاد به بازی های کامپیوتری، قادر خواهند بود که بدون دخالت مستقیم دیگران تعادل را به زندگی خود باز گردانند.
اقدامات موثر برای رفع اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
در ادامه با اقدامات کاربردی و موثر برای حل مشکل اعتیاد کودک به بازی های رایانه ای آشنا خواهید شد:
۱- با فرزندتان همبازی شوید
بله درست شنیدید! از کودک بخواهید تا بازی مورد علاقه خود را به شما آموزش دهد تا شما هم بتوانید آن را امتحان کنید. مهم نیست که نوع بازی را آموزنده، چالش برانگیز یا اسفناک ببینید، چیزی که واقعا اهمیت دارد این است که شما به فرزندتان نشان می دهید که ذهنی باز دارید و می خواهید چیز های جدیدی را امتحان کنید. در این شرایطی که کودک متوجه تمایل شما به درک جذابیت این بازی ها شود، احتمال بیشتری دارد که به پیشنهادات شما گوش دهد.
2. زمان صرف شده برای بازی را ثبت کنید
از فرزندتان بخواهید که به مدت یک هفته، زمان صرف شده برای بازی را در یک دفتر یادداشت ثبت کند. در پایان یک هفته، با استفاده از نمودار یا یک نمایش تصویری به کودک نشان دهید که چقدر از وقت آزاد خود را صرف این فعالیت می کند.
به احتمال زیاد کودک این موضوع را در نظر نگرفته و ممکن است از نتایج این کار شگفت زده شود. همچنبن در شرایطی که کودک شخصا نسبت به ثبت زمان های بازی اقدام می کند، احتمال هرگونه بحث و تنش در مورد مدت زمان صرف شده برای بازی کاهش پیدا می کند.
3. از فعالیت های جایگزین استفاده کنید
با کمی تحقیق میتوانید فهرستی از فعالیتها و مهارت هایی که کودک می تواند در زمان صرف شده برای بازی انجام دهد تهیه کنید. به عنوان مثال کودک در 1/4 آن زمان می تواند نواختن یک ساز موسیقی را یاد بگیرید یاد در 1/2 آن زمان می تواند در یک ورزش پیشرفت چشمگیری داشته باشد.
با این کار به کودک نشان می دهید که در حال از دست دادن فرصت های ارزشمندی است که می تواند صرف یادگیری مهارت های ارزشمند شود.
4. در موقعیت های اجتماعی بیشتری حاضر شوید
حضور در فعالیت های اجتماعی و دوستانه یکی از مهم ترین اقداماتی است که می توان با کمک آن جلوی اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری را گرفت. به عنوان مثال، ممکن است در پارک نزدیک محل سکونت شما،برنامه های ورزشی گروهی در حال انجام باشد که فرصتی جذاب برای حضور کودک در یک موقعیت اجتماعی دوستانه است. بنابراین می توانید با اندکی تحقیق تعداد زیادی از بازی های آفلاین مخصوص کودکان را پیدا کنید که به صورت اجتماعی انجام می شوند و برای رشد روابط فردی و اجتماعی کودک ایده آل هستند.
5. در انجام یک پروژه بلند مدت با کودک مشارکت داشته باشید
همکاری و مشارکت والدین با کودک برای انجام یک پروژه بلند مدت یکی از بهتری اقداماتی است که می توان برای انحراف توجه کودک از بازی های کامپیوتری انجام داد.
انتخاب این پروژه را به کودک بسپارید و تا جایی که منطقی به نظر می رسد از نظر مالی از کودک حمایت کنید.ممکن است انتخاب کودک این باشد که یک قایق بسازد، اسباب بازی های قدیمی را بازسازی کند، لباس بدوزد، گیتار بسازد، خانه درختی بسازد، باغ بسازد، در هر صورت همکاری والدین برای کمک مالی به انجام پروژه و کمک به تکمیل آن امری ضروری است.
6. از تلاش های کودک قدردانی به عمل آورید
یکی از جنبههای جذاب بازیهای کامپیوتری این است که در صورت موفقیت در هر مرحله، مقداری پاداش به کودک تعلق می گیرد. در این شرایط کودک تمایل بیشتری به ادامه و تکمیل بازی نشان می دهد. با در نظر گرفتن این موضوع بهتر است در صورت مشارکت کودک در فعالیت های آفلاین، حتما از تلاش های به عمل آمده توسط کودک قدردانی و تمجید کنید.
7. وعده های غذایی را به صورت خانوادگی میل کنید
غذا خوردن اعضای خانواده در کنار یکدیگر به منزله فرصتی ارزشمند برای برقراری ارتباطات صمیمانه است. برنامه ریزی برای صرف یک وعده غذایی دلچسب در کنار اعضای خانواده به کودکان کمک می کند تا از حباب انزوا در پشت کنسول های بازی بیرون بیایند.
والدین می توانند از این فرصت برای ایجاد فضای گفتگوی آزاد استفاده کنند تا کودکان در مورد علایق خود خارج از عرصه بازی های ویدیویی صحبت کرده و برای فعالیت های آینده برنامه ریزی کنند.
تشویق کودکان برای صرف زمان کمتر در مقابل بازی های ویدیویی، مستلزم این است که والدین زمان بیشتری را به کودک اختصاص دهند. این موضوع با توجه به مشغله های والدین امروزی امری چالش برانگیز است. اگر شما نیز برای صرف زمان کافی درکنار کودک زمان کافی ندارید و نگران اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری هستید بهتر است با استخدام یک پرستار کودک حرفه ای به نگرانی خود پایان دهید.
موسسه پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری از کودک، سالمند و بیمار در منزل است که از سوابق ارزشمندی در این حوزه برخوردار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خدمات این مرکز با همکاران ما به صورت شبانه روزی تماس حاصل فرمایید.