مهم ترین نشانه های بیماری در نوزادان
نشانه های بیماری در نوزادان Newborn Illnesses یکی از مهارت های ضروری برای والدین و پرستار کودک است. درست است که تولد یک نوزاد جدید شور و هیجان زیادی برای خانواده به همراه می آورد، اما این وضعیت با چالش هایی نیز برای والدین همراه است.
یکی از مهم ترین شرایط نگران کننده برای والدین، بیمار شدن نوزاد کوچک آنهاست که ممکن است با نشانه هایی همراه باشد که از دید پنهان بمانند. بنابراین آشنایی با نشانه های بیماری در کودکان یکی از مهم ترین مهارت هایی است که مراقبین نوزاد باید به آن تسلط داشته باشند.
البته در ابتدای امر تشخیص این که کدام رفتار نوزاد طبیعی است و کدامیک نشانه ای از بیماری است نیاز به صرف زمان و تمرکز دارد اما با به مرور می توان با الگوهای رفتاری نوزاد آشنایی پیدا کرد.
با توجه به اهمیت این موضوع، تصمیم گرفته ایم که در این مقاله به بررسی مهم ترین نشانه های بیماری در نوزادان بپردازیم:
مهم ترین نشانه های بیماری در نوزادان
یکی از اصلیترین نکاتی که باید در حین مراقبت از نوازد به آن توجه کنید، توجه به کلیه علائمی است که به نظر غیرطبیعی می رسد. در این شراط لازم است که سریعاً با پزشک اطفال تماس بگیرید.
مهم ترین نشانه های بیماری در نوزادان عبارتند از:
- علائم ظاهری بیماری: از جمله گریه غیر طبیعی، تحریک پذیری، سرفه، اسهال یا استفراغ( اگر استفراغ نوزاد به رنگ سبز (صفرا) باشد لازم است، فوراً با پزشک تماس بگیرید).
- تغییر در الگوی تغذیه نوزادان: نوزادان معمولاً به صورت مرتب غذا می خورند اما اگر به تازگی مجبورید نوزاد را برای غذا خوردن بیدار کنید یا نوزاد نتواند به دلیل خواب آلودگی، به اندازه کافی شیر بنوشد، ممکن است بیمار باشد.
- نب کردن نوزاد،به خصوص بیش از 100.4 فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)
- دمای پایین بدن. دمای بدن نوزاد به زیر 96.8 فارنهایت (36 درجه سانتیگراد) برسد
- تغییر در نحوه گریه، گریه ضعیف با صدای عجیب یا گریه بدون توقف و طولانی
- ناتوانی در مکیدن شیر یا عدم توانایی در مکیدن شیر برای مدت طولانی
- عرق کردن در هنگام غذا خوردن
- خوابیدن بیش از حد معمول (برای مثال نیاز به بیدار شدن برای غذا خوردن)
- کاهش تون عضلانی یا منقبض شدن اندام ها
- صدای ناله یا خرخر در هنگام نفس کشیدن.
- کاهش رفعات ادرار ( پوشک خشگ) و خشکی دهان (کم آبی).
- هر گونه تغییر در رنگ صورت و بدن مانند کبود، آبی یا خاکستری شدن بازوها و پاها،لب ها یا ناخن ها
درست است که در ابتدا تشخیص اینکه نوزاد تازه متولد شده، مریض است یا خیر ممکن است امری دشوار باشد اما بهتر است تحت هر شرایطی وضعیت نوزاد را به صورت دقیق مورد توجه قرار دهید .
نشانه های جدی بیماری در نوزادان
با این که هر نوزادی ممکن است دچار بیماری شود، اما برخی از بیمای ها در چند هفته اول پس از تولد بیشتر شایع هستند. برای مشاهده علائم نشانه های بیماری در نوزادان به نکات زیر توجه کنید:
اتساع شکم
شکم یا معده نوزاد باید در فواصل بین شیر خوردن نرم باشد. اگر شکم نوزاد دچار تورم یا سفتی شده باشد، ممکن است مشکلی در سلامتی نوزاد وجود داشته باشد. در بیشتر مواقع مشکل اتساع شکم ناشی از گاز یا یبوست است. اما اگر نوزاد بیش از یک یا دو روز اجابت مزاج نداشته باشند، یا اگر دچار استفراغ شده باشد، تورم معده ممکن است نشانه ای از مشکلات روده باشد.
کبود شدن پوست
رنگ دست و پای نوزادان در هنگام سرما ممکن است کمی کبود به نظر برسد. گریه شدید در نوزادان نیز ممکن است سبب کبود شدن پوست اطراف صورت، زبان یا لب ها شود.
اما اگر رنگ صورت کودک به صورت مداوم کبود باشد، احتمالاً به معنای ابتلا به یک مشکل تنفسی یا تغذیه ای اورژانس است. این وضعیت نشانه این است که قلب یا ریه نوزاد به درستی کار نمی کنند. در این شرایط لازم است که سریعاً به پزشک اطفال مراجعه کنید.
سرفه در هنگام تغذیه
بسیاری از نوزادان ممکن است در حین یادگیری و تطبیق با روال تغذیه ای جدید، دچار سرفه شوند. اما اگر نوزاد در هنگام صرف غذا به صورت دائم دچار سرفه یا تهوع شود، ممکن است به مشکل ریه یا سیستم گوارشی دچار شده باشد.
گریه زیاد
نوزادان تازه متولد شده گاهی اوقات بی دلیل گریه می کنند. اما در شرایطی که گریه نوزاد متوقف نشود، لازم است که به او شیر بدهید، آروغ نوزاد را بگیرید و اطمینان حاصل کنید که نوزاد به صورت منظم دفع ادرار و مدفوع دارد.
بعد از مراحل فوق، لازم است که نوزاد را در آغوش بگیرید و او را آرام کنید. هرگز در هنگام گریه کودک از در آغوش کشیدن او دریغ نکنید بلکه از هر فرصتی برای در ابراز محبت به نوزاد استفاده کنید.
اکثر والدین، به مدتی زمان نیاز دارند تا به الگوهای گریه نوزاد تازه متولد شده عادت کنند، اما اگر صدای گریه نوزاد در یک موقعیت خاص متفاوت شده است و حالتی شبیه به فریاد زدن طولانی دارد بهتر است با یک پزشک اطفال مشورت کنید.
بیماری زردی
بسیاری از نوزادان سالم پس از تولد، دچار زردی می شوند که این مشکل به نام یرقان نیز شناخته می شود. مشکل زردی زمانی اتفاق می افتد که یک ماده شیمیایی به نام بیلی روبین در خون نوزاد تجمع پیدا می کند. موارد خفیف زردی بی خطر هستند، اما اگر تجمع بیلی روبین در خون نوزاد بیش از حد مجاز باشد و تحت درمان قرار نگیرد، ممکن منجر به مشکلات جدی شود.
زردی به طور معمول ابتدا در صورت ظاهر می شود و سپس در سینه و شکم خود را نشان می دهد و در نهایت به بازوها و پاها سرایت می کند. گاهی اوقات سفیدی چشم نیز ممکن است زرد شود. اگر متوجه شده اید که نوزاد شما دچار زردی شده است، سریعاً با پزشک مشورت کنید.
دیسترس تنفسی
در بیشتر موارد، مشکلات تنفسی نوزاد به مسدود شدن مجرای بینی نوزاد مربوط می شود. این مشکل معمولاً با استفاده از قطره های بینی نمکی و سرنگ ساکشن برای بیرون کشیدن مخاط قابل رفع است.
اما علائم دیگری وجود دارد که می تواند به معنای ابتلای نوزاد به مشکلات تنفسی جدی باشد از جمله:
تنفس سریع (بیش از 60 بار در یک دقیقه)
با این که نوزادان به صورت کلی، سریعتر از بزرگسالان نفس می کشند اما زمانی که ماهیچههای شکم در قسمت بین دندهها با هر نفس به داخل فرو بروند و دنده ها بیرون بزنند نشان دهنده یک مشکل در دستگاه تنفسی نوزاد است.
گشاد شدن بینی.
غرغر کردن هنگام نفس کشیدن.
رنگ آبی ماندگار.
در صورت بروز هر یک از این علائم دیسترس تنفسی نوزاد خود فوراً با پزشک تماس بگیرید.
مهم ترین سوالات در مورد نشانه های بیماری در نوزادان
برای کسب آگاهی بیشتر در مورد نشانه های بیماری در نوزادان، در اولین دیدار با پزشک اطفال در مورد سوالات زیر مشورت کنید:
- چه علائمی در نوزادم به معنای ابتلای نوزاد به بیماری است؟
- وقتی نوزاد تازه متولد شده را برای اولین به منزل می آورم، چگونه متوجه شوم که همه چیز طبیعی است؟
- چگونه متوجه شوم که نوزاد در حال استفراغ است یا فقط آب دهانش را بیرون می ریزد؟
- نوزاد من به صورت مدام گریه می کند. آیا ممکن است دچار قولنج شده باشد؟
شرکت پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز مراقبت و پرستاری از کودک، سالمند و بیمار در منزل است که به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی خدمت رسانی می کند.
اگر برای مراقبت از نوزاد تازه متولد شده خود، به دریافت کمک های حرفه ای نیاز دارید همین حالا با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.