با ۱۰ بیماری شایع دوران کودکی آشنا شوید
یکی از مهم ترین وظایف والدین و پرستار کودک، آشنایی با علائم بیماری شایع دوران کودکی است تا در صورت نیاز، از آمادگی کافی برای اقدام ضروری برخوردار باشند.
با این که بسیاری از بیماریهای های شایع در دوران کودکی با علائم ناراحت کننده ای همراه هستند اما خوشبختانه بیشتر این بیماری های مشکل جدی ای بوجود نمی آورند.
با این حال یادگیری اصول اولیه مراقبت از کودکانی که به بیماری های شایع دوران کودک مبتلا شده اند، نقش موثری در تسریع روند بهبودی و پیشگیری از عود بیماری دارد. بنابراین در این مقاله به بررسی ۱۰ بیماری شایع دوران کودکی پرداخته ایم:
1. سرماخوردگی
جای تعجب نیست که سرماخوردگی یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی است. سرماخوردگی توسط ویروس هایی ایجاد می شود که به راحتی در محیط هایی که افراد در تماس نزدیک با یکدیگر هستند، پخش می شود.
همه ما می دانیم که هیچ درمانی قطعی ای، برای سرماخوردگی وجود ندارد، اما می توان علائم این بیماری نظیر تب، دردهای عضلانی و سردرد را با استفاده از داروهای بدون نسخه ای مانند استامینوفن کنترل نمود.
۲. عفونت گوش
عفونت گوش یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی است. طبق گزارش آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، کودکان بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند. عفونت گوش معمولاً ناشی از عفونت های باکتریایی یا ویروسی است که علائمی مانند گوش درد، تب، تحریک پذیری، مشکل در خوابیدن و کشیدن گوش توسط کودک را بوجود می آورد.
۳. آنفولانزا
آنفولانزا که بیشتر به عنوان نوعی سرماخوردگی شناخته می شود بوسیله نوعی ویروس بوجود می آید که به راحتی هنگام سرفه یا عطسه به اطراف پخش می شود.
این بیماری رایج دوران کودکی دارای علائمی مانند تب، گلودرد، خستگی، بدن درد و لرز است. اکثر این مشکلات را می توان در خانه و با استفاده از دارو، مایعات و استراحت درمان کرد.
برای کاهش خطر ابتلای کودکان به آنفولانزا، می توان به صورت سالیانه اقدام به تزریق واکسن آنفولانزا کرد. البته تزریق واکسن آنفولانزا تضمین کننده ایمنی صد در صد کودکان در مقابل این بیماری نیست اما می تواند خطر ابتلا به رایج ترین گونه های آنفولانزای فصلی را کاهش دهد. و اگر کودک به این بیماری مبتلا شود، به احتمال زیاد علائم بیمای بسیار سطحی تر بروز پیدا خواهد کرد.
۴. برونشیت
بیماری برونشیت زمانی رخ می دهد که راه های هوایی در ریه های کودک متورم شده و مخاط زیادی در ریه ها تولید شود. این وضعیت باعث بروز سرفه، درد در قفسه سینه، خستگی، سردرد، بدن درد و گلودرد می شود.
با توجه به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، بیشتر موارد برونشیت توسط ویروسی ایجاد می شود که ابتدا دستگاه تنفسی فوقانی را آلوده کرده و سپس باعث عفونت ریه ها شده است.
۵. RSV
ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) یک بیماری شایع دوران کودکی است که بر سیستم تنفسی تأثیر می گذارد. علائم این بیماری در بیشتر کودکان و بزرگسالان خفیف بوده و مشکلاتی نظیر تب، سرفه، آبریزش بینی و عطسه ایجاد می کند.
با این حال، علائم این بیماری در نوزادان و سالمندان ممکن است با علائم جدی تری همراه باشد و سبب التهاب راه های هوایی و ذات الریه شود.
۶. بیماری دست، پا و دهان
بیماری دست، پا و دهان (HMFD) بسیار مسری است، اما معمولاً مشکل خاصی ایجاد نمی کند. طبق گزارش متخصصان، این بیماری در نوزادان و کودکان کمتر از پنج سال شیوع بیشتری دارد. با این حال، کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علائم اصلی این بیماری شامل بثورات پوستی، تب، زخم های دهان و علائم شبیه آنفولانزا است.
۷. ورم ملتحمه
ورم ملتحمه یا “چشم صورتی” نیز جزو شایع ترین بیماری های دوران کودکی است که معمولاً علائم آشکاری مانند قرمزی چشم، ترشح، خارش و تورم در یک یا هر دو چشم را بوجود می آورد.
علل متعددی برای ایجاد این بیماری شناخته شده است، اما نوع مسری ورم ملتحمه توسط باکتری یا ویروسی ایجاد می شود که از محیط آلوده وارد چشم می شود. معمولاٌ این بیماری توسط پماد آنتی بیوتیک یا قطره چشم درمان می شود.
۸. گاستروانتریت
گاستروانتریت به آنفولانزای معده نیز معروف است و مانند آنفولانزا یک عامل ویروسی دارد که به سرعت توانایی سرایت و پخش شدن دارد. علائم اصلی این بیماری شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال است. معمولاً علائم این بیماری در عرض چند روز برطرف میشوند و روش درمان شامل استراحت و مصرف مایعات برای جلوگیری از کمآبی بدن به دلیل استفراغ و اسهال است.
۹. سینوزیت
سینوزیت اصطلاحی برای بیان عفونت سینوس ها است. این مشکل به دلیل تجمع مایع در سینوس ها ایجاد می شود که به میکروب ها (باکتری ها و ویروس ها) اجازه رشد و تکثیر می دهد.
بیشتر موارد سینوزیت توسط ویروس ها ایجاد می شود. علائم این بیماری عبارتند از آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سردرد، فشار یا درد در صورت، سرازیر شدن مخاط در گلو، گلودرد، سرفه و بوی بد دهان.
۱۰. گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی توسط باکتری به نام استرپتوکوک پیوژنز ایجاد می شود که از راه های هوایی وارد بینی و گلو می شود. علائم این بیماری شامل گلودرد، تب، تورم لوزه ها و درد معده است. اگر کودک این علائم را دارد، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید تا آزمایش استرپتوکوکی انجام شود و مشکل کودک با آنتی بیوتیک مورد درمان قرار گیرد.
چه زمانی باید با پزشک اطفال مشورت انجام شود؟
بسیاری از بیماری های شایع دوران کودکی خود به خود به وجود می آیند، ادامه پیدا می کنند و با استراحت و دارو برطرف می شوند. با این حال، ذر صورت مشاهده علائم زیر، لازم است که توسط یک متخصص اطفال مورد معاینه قرا گیرد:
- مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
- ابتلا به دیابت، آسم یا سایر بیماری های مزمن
- بروز علائم کم آبی بدن
- تب بالا
- مشکل در تنفس
شرکت پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز پرستاری و مراقبت از سالمندان، کودکان و بیماران است که به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی خدمت رسانی می کند.
کلیه کادر پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار در این مرکز از تخصص و تجربه کافی برای مراقبت از عزیزان شما برخوردار هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات این مرکز، با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.