۵ راهکار برای تقویت مو در دوران سالمندی
تقویت مو در دوران سالمندی، Strengthening the hair of the elderly از اهمیت بسزایی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان برخوردار است. با افزایش سن، بدن با تغییرات زیادی مواجه می شود و موهای شما نیز از این قاعده مستثنی نیستند. رنگ و بافت مو به طور طبیعی در طول زمان تغییر می کند. بنابراین برای اینکه با افزایش سن همچنان موهای سالم و زیبایی داشته باشید باید توجه بیشتری را نسبت به سلامت موهای خود معطوف کنید. در این مقاله به بررسی ۵ راهکار موثر برای تقویت مو در دوران سالمندی پرداخته ایم:
موهای شما با افزایش سن چه تغییراتی می کند؟
مو از رشته های پروتئینی ساخته شده است و هر تار مو به صورت طبیعی حدود دو تا هفت سال عمر می کند. موها به طور متوسط ۱۵ سانتی متر در سال رشد می کنند. عواملی مانند سن، رژیم غذایی، ژنتیک و سلامت کلی تعیین کننده سرعت رشد و سلامت موهای شماست.
با افزایش سن، چرخه زندگی موها کوتاه تر می شود و به همین دلیل موها نسبت به گذشته به صورت کوتاه تر و ظریف تر شروع به ریزش می کنند. یکی از تفاوت های اساسی دوران سالمندی با گذشته این است که موهای از دست رفته، معمولا با موهای ظریف تر جایگزین می شودن.
این یک واقعیت است که با گذشت زمان، تقریباً همه افراد دچار ریزش مو می شوند. البته دلایلی نیز در این میان بر شدت ریزش موها تاثیر گذار هستند که می توان به ویژگی های ارثی، اختلالات غدد درون ریز، اختلالات تیروئید، مشکلات هورمونی و کمبودهای تغذیه ای اشاره کرد.
یائسگی در زنان پس از سن ۴۰ سالگی تاثیر مهمی در افزایش ریزش موها دارد. زیرا در این دوران، ترشح هورمونهای جنسی که به تحریک فیبرهای فولیکول کمک میکنند به صورت چشمگیری کاهش پیدا می کند.
به دلیل افزایش سن و تغییرات محیطی، برخی از فولیکول های مو به طور کلی تولید موهای جدید را متوقف می کنند. به مرور زمان تارهای مو نازک شده و شروع به ریزش می کنند و متأسفانه هرگز بازسازی نمی شوند.
با افزایش سن نیز تغییرات رنگدانه ای شدیدی در موها اتفاق می افتد به صورتی که میزان سلول های رنگدانه تولید شده به شدت کاهش پیدا کرده و در نهایت موهای نازک به رنگ خاکستری تبدیل می شوند.
البته بسیاری از افراد برای مقابله با سفید شدن موها در دوارن سالمندی به صورت دائمی از رنگ های شیمیایی استفاده می کنند که این اقدام یکی از مهم ترین دلایل آسیب به موها در اثر تاثیرات مواد شیمیایی موجود در رنگ مو است.
اما خوشبختانه روش های سودمندی برای تقویت مو در دوران سالمندی وجود دارد که برای بسیاری از افراد کارساز خواهند بود.
روش های تقویت مو در سالمندی
براساس نظر متخصصان، اقدامات کاربردی و موثری برای تقویت مو ها قبل و بعد از یائسگی وجود دارد که می توان برای جبران تغییرات طبیعی ناشی از افزایش سن انجام داد.
۱. کمتر موها را بشویید
این امر که در هفته چند بار موهای خود را بشویید، واقعاً به نوع موهای شما بستگی دارد. اما صرف نظر از نوع موی شما، به طور کلی، شستن بیش از حد موها سبب ایجاد خشکی و شکننده شدن موها می شود.
بنابراین بهتر است که در مصرف شامپو زیاده روی نکنید، اما باید حداقل دو بار در هفته پوست سر خود را بشویید. از نوع شامپوی مشخص شده برای نوع موی خاص خود استفاده کنید که معمولا در یک از گروه های معمولی، چرب یا خشک قرار دارند.
۲. مصرف نرم کننده و حجم دهنده را فراموش نکنید
استفاده از نرم کننده بعد از شامپو زدن به موها، برای حفظ سلامتی موهای سر لازم و ضروری است. مصرف نرم کننده یک گام حیاتی برای مراقبت از مو است که رطوبت را به موها اضافه می کند تا درخشندگی مو و چربی طبیعی از دست رفته در هنگام شامپو کردن مو را جبران کند.
حجم دهنده ها مانند یک آتل برای تقویت هر تار مو عمل می کنند و آن را حجیم می کنند تا به ازای هر تار حجم بیشتری بدهد.
۳. محصولات آرایشی مناسب موهای خود را انتخاب کنید
اگر تصمیم دارید موهایتان را رنگ کنید، بهتر است یک آرایشگرحرفه ای و باتجربه را برای رنگ کردن موهایتان انتخاب کنید. یک فرد متخصص می تواند به تعیین ایمن ترین رنگ برای استفاده برای نوع موی شما کمک کند. از سویی دیگر، یک آرایشگر حرفه ای قادر است که اطلاعات مناسبی در مورد روش استفاده از شامپوها، نرم کننده ها و سایر محصولات مناسب برای موهای رنگ شده ارائه دهد.
همچنین لازم است که در دوران سالمندی از استفاده مکرر از وسایلی مانند اتوی مو، سشوار و فرکننده ها چشم پوشی کنید. همه ما می خواهیم که ظاهر زیبایی داشته باشیم اما استفاده دائم از ابزارهای گرمایی به معنای افزایش آسیب به ساختار موها است.
اما اگر باید از محصولات حالت دهنده گرما استفاده کنید، قبل از استفاده از این وسایل بهتر است که از یک محافظ حرارتی روی موهای خود استفاده کنید. یک محافظ حرارتی یک پوشش محافظ بین محصولات حالت دهنده و سطح مو ایجاد می کند و جلوی از دست رفتن رطوبت موها را می گیرد.
همچنین لازم است که اکیداً از مصرف محصولات حاوی مواد شیمیایی مختل کننده هورمون ها مانند پارابن و فتالات که معمولا در بسیاری از محصولات مو یافت می شوند، خودداری کنید.
۴. از رژیم غذایی کامل و غنی از پروتئین استفاده کنید
شما نمی توانید جلوی پیر شدن موهای خود را به صورت کامل بگیرید اما می توانید با تغذیه سالم به تقویت موهای خود کمک کنید. ضرب المثل قدیمی می گوید: “شما همان چیزی هستید که می خورید” و این قطعاً در مورد موهای شما نیز صادق است.
برای این منظور لازم است که ابتدا از این موضوع اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی غذا می خورید. بسیاری از سالمندان با افزایش سن، اشتهای خود را به غذا خوردن از دست می دهند به همین دلیل وعدههای غذایی کوچکتری میل می کنند و همین عامل سبب ابتلا به کمبود های تغذیه ای در دوران سالمندی است. بنابراین لازم است که حتما وعده های غذایی متنوعی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
از آنجایی که فولیکولهای مو عمدتاً از پروتئین ساخته شدهاند، بهتر است که مصرف این ماده مغذی حیاتی را نادیده نگیرید. کمبود پروتئین با ریزش مو مرتبط است. متخصصان به زنان پیشنهاد میکنند که چند بار در هفته کمی گوشت قرمز کمچرب بخورند زیرا، مصرف پروتئین به جذب سایر مواد مغذی در بدن کمک می کند.
سایر غذاهای غنی از مواد مغذی برای شادابی موها عبارتند از:
- اسفناج و سایر سبزیجات برگ سبز. این نوع از سبزیجات مملو از مواد مغذی مورد نیاز برای برخورداری از موهای سالم است از جمله فولات، آهن و ویتامین های A و C
- تخم مرغ حاوی بیوتین که نقش موثری در تامین پروتئین مو دارد.
- امگا ۳. ماهی های چرب مانند سالمون منبع عالی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که باعث رشد مو می شوند.
- توت- توت فرنگی، تمشک و سایر میوه ها سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان هستند که نه تنها برای موهای شما مفید هستند، بلکه به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک می کنند. بدن شما همچنین از ویتامین C برای تولید کلاژن، پروتئین تقویت کننده مو استفاده می کند.
- آووکادو. این میوه سبز خوشمزه سرشار از ویتامین E و اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای تقویت سلامت مو ضروری هستند.
- مولتی ویتامین . مصرف قرص مولتی ویتامین، یکبار در روز نقش موثری در تامین مواد مغذی بدن دارد.
۵. عوارض داروهای خود را با پزشک خود بررسی کنید
برخی از داروهایی که برای درمان بیماری قلبی یا کاهش چربی استفاده می شوند، ممکن است روی موهای شما تأثیر بگذارند. اگر نگران ریزش مو هستید، از پزشک خود بپرسید که آیا هر یک از داروهایی که مصرف می کنید با رشد یا ریزش مو تداخل دارد یا خیر، و در مورد چگونگی کمک به مقابله با اثرات منفی این داروها راهنمایی بخواهید.
برخی از این داروها می توانند باعث ریزش زودرس موها شوند. همچنین، هنگامی که زنان داروهای جایگزین هورمونی را قطع می کنند، باید انتظار ریزش موی نسبتاً زیادی داشته باشند.
با اینکه هیچ کس در سن ۶۰ یا ۷۰ سالگی نمی تواند موهای ۱۵ سالگی خود را داشته باشد، اما مراقبت و تقویت موهای سر با افزایش سن تاثیر زیادی در بهبود کیفیت موها دارد.
اگر به عنوان پرستار سالمند یا یکی از اعضای خانواده، مسئولیت مراقبت از یک سالمند را برعهده دارید، بدون شک استفاده از راهکارهای این مقاله تاثیر زیادی در کاهش ریزش مو و ضعف موهای سالمند خواهند داشت.
موسسه پرستاری پرستار همراه الف به عنوان یک از بهترین مراکز ارائه کننده خدمات مراقبت و پرستاری در منزل، در هرساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمت به همشریان گرامی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات این مرکز با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.