پرستار همراه الف
پرستار همراه الف
فهرست خدمات

پرستار همراه الف

کمک های اولیه در هنگام زمین خوردن سالمند

زمان مطالعه: 6 دقیقه

با افزایش درصد زمین خوردن سالمند بعد از سن ۶۰ سالگی لازم است اطرافیان بیمار اعم از خانواده و پرستار سالمند از روش های پیشگیری و کمک های اولیه در مواقع زمین خوردن سالمند آگاهی داشته باشند.

از آنجایی که با افزایش سن تراکم استخوان ها کاهش پیدا می کند بنابراین افراد سالمند بیشتر در معرض شکستگی های شدید استخوانی قرار دارند و مدت زمان ترمیم استخوان های شکسته نیز در سالمندان طولانی تر است.

گذشته از تاثیرات فیزیکی زمین خوردن در سالمندان، این موضوع با عواقب منفی روانی مانند کاهش اعتماد به نفس یا بروز اضطراب همراه است.

در این مقاله با اقدامات ضروری در هنگام زمین خوردن سالمند آشنا خواهید شد:

پرستار همراه الف

براساس گزارشات منابع معتبر از هز سه سالمند بالای ۶۵ سال، سالانه یک نفر دچار سقوط یا زمین خوردن می شود. شایع ترین عوارض زمین خوردن سالمندان عبارتند از:

پارگی پوست
جراحت سر
شکستگی

علل زمین خوردن سالمندان

مهم ترین عواملی که افراد سالمند را مستعد زمین خوردن می کند شامل موارد زیر است:

  • ضعف بینایی
  • ضعف پاها
  • عدم تحرک بدنی
  • سرگیجه
  • عوارض داروها
  • مشکلات تعادلی

اقدامات ضروری در مواقع زمین خوردن

اعضای خانواده و پرستار سالمند باید با اقدامات ضروری در هنگام زمین خوردن سالمند آشنایی داشته باشند زیرا در برخی از مواقع ممکن است جان سالمند در گرو اقدامات به موقع اطرافیان او باشد. با دنبال کردن دستورالعمل زیر با مهم ترین اقدامات در هنگام زمین خوردن سالمند آشنا خواهید شد.

۱-  وضعیت را ارزیابی کنید

پس از زمین خوردن یک سالمند، اولین کاری که باید انجام دهید ارزیابی وضعیت است. اگر سالمند بیهوش شده است فورا با اورژانس تماس بگیرید ، اما اگر سالمند هوشیار است موارد زیر را بررسی کنید

  • آیا به سر سالمند ضربه خورده است؟
  • آیا سالمند خونریزی دارد؟ اگر پاسخ مثبت است این جراحت کجاست و حجم خونریزی چقدر است؟
  • آیا سالمند احساس درد دارد؟
  • آیا شواهدی از شکستگی استخوان وجود دارد؟
  • آیا سالمند قادر است که به تنهایی بلند شود؟

اگر سالمند به شدت آسیب دیده و قادر به تکان خوردن نیست، او را آرام نگه دارید و منتظر رسیدن اورژانس باشید. اما اگر سالمند احساس می‌کند که می‌تواند به تنهایی از جای خود بلند شود و هیچ نشانه آشکاری از آسیب جدی وجود ندارد، می‌توانید به او کمک کنید تا به آهستگی بلند شود.

پرستار همراه الف

۲. به سالمند کمک کنید تا بلند شود

با کمال آرامش و دقت به سالمند کمک کنید تا روی پای خود بایستد.  اگر سالمند سنگین وزن است هرگز تلاش نکنید که به تنهایی او را از روی زمین بلند کنید بلکه بهتر است به عنوان یک تکیه گاه به سالمند عمل کنید.

در واقع تحمل وزنی که فراتر از توان شماست ممکن است شما و سالمند را در معرض آسیب های جدی تری قرار دهد. پس در انتخاب روش های کمک منطقی باشید و از انجام اقدامات هیجانی خودداری کنید.

۳.  ۲۴ ساعت شرایط سالمند را تحت نظر بگیرید

برخی از سالمندان ممکن است پس از زمین خوردن خود را سالم نشان دهند، اما در واقعیت دچار آسیب یا جراحت شده باشند. علت تظاهر به سالم بودن بیشتر در سالمندانی دیده می شود که نگران حفظ استقلال خود هستند یا از حادثه زمین خوردن احساس خجالت می کنند.

علاوه بر این، ممکن است برخی از دردها چند ساعت بعد یا حتی یک شبانه روز دیگر اثرات خود را نشان دهد. به همین دلیل لازم است وضعیت سالمند را به مدت ۲۴ ساعت به دقت زیر نظر بگیرید تا در صورت مشاهده تغییر در وضعیت سالم اقدامات درمانی لازم انجام شود.

۴. به اعضای خانواده سالمند اطلاع دهید

پرستار همراه الف

اگر پرستار سالمند هستید لازم است سریعا خانواده سالمند را از بروز این اتفاق آگاه کنید. حتی اگر سالمند از شما درخواست که این موضوع را به کسی اطلاع ندهید،به هیچ وجه این موضوع را از اطرافیان و خانواده سالمند پنهان نکنید.

یکی از مسئولیت های اصلی پرستار سالمند در منزل اطلاع رسانی به خانواده و پزشک سالمند در مورد شرایط جسمی و روانی سالمند است. گاهی اوقات اطلاع خانواده از شرایط سالمند ممکن است منجربه اتخاذ تصمیمات جدید برای مراقبت از سالمند شود که استخدام پرستار شبانه روزی یکی از بهترین تصمیمات ممکن در این شرایط است.

۵. به پزشک سالمند مراجعه کنید

حتی اگر سالمند دچار آسیب جدی نشده باشد باز هم لازم است که توسط یک پزشک مورد معاینه قرار گیرد. در این شرایط ممکن است پزشک بیشتر به دنبال یافتن علت اصلی زمین خوردن سالمندباشد و از جهات مختلف سالمند را مورد ارزیابی قرار دهد.

گاهی اوقات ممکن است پزشک سالمند را برای بررسی مشکلات بینایی یا بررسی عوارض داروهایی که مصرف می کند به پزشکان دیگران ارجاع دهد.

 

اقدامات لازم برای پیشگیری از زمین خوردن سالمند

احتمال زمین خوردن در سالمندانی که از سلامت عمومی مناسبی برخوردارند نسبتا کمتر است. این یک واقعیت که در بیشتر مواقع، زمین خوردن سالمند بدون دلیل اتفاق نمی افتد. در ادامه چند نکته کاربردی برای پیشگیری از زمین خوردن سالمند را بیان شده است:

پرستار همراه الف

فعالیت بدنی داشته باشید

ورزش منظم سبب تقویت عضلات بدن می شود و سالمند را قوی تر می کند. از سویی دیگر ورزش کردن به بهبود انعطاف پذیری مفاصل، تاندون ها و رباط های سالمند کمک می کند. فعالیت‌های ملایمی مانند پیاده‌روی یا بالا رفتن از پله‌ها سبب کاهش روند پوکی استخوان در سالمندان می شود. ورزش های تعادلی و قدرتی بهتری گزینه برای افراد سالمند است. یوگا، پیلاتس و تای چی همگی می توانند تعادل و قدرت عضلانی را بهبود بخشند. همچنین می توانید وزنه برداری کنید یا از نوارهای مقاومتی برای ایجاد قدرت استفاده کنید.

از سلامت بینایی و شنوایی خود را اطمینان حاصل کنید

حتی بروز تغییرات بسیار کوچک در قدرت بینایی و شنوایی با افزایش خطر زمین خوردن سالمندان همراه است. وقتی از یک عینک یا لنز جدید استفاده می کنید بهتر است برای عادت کردن و سازگاری با آن زمان مناسبی را اختصاص دهید.

اگر از به تازگی از سمعک استفاده می کنید بهتر است با روش های استفاده از آن به خوبی آشنا شوید و در صورت نیاز از متخصص شنوایی کمک بگیرید.

از عوارض داروهای خود اطلاع کسب کنید

برخی از داروهای مصرفی سالمندان ممکن است با عوارض نامطلوبی مانند خواب آلودگی یا سرگیجه همراه باشند. در صورت آگاهی از عوارض داروها ممکن است پرستار سالمند با توجه بیشتری در کنار سالمندحضور پیدا کند تا از خطر زمین خوردن سالمند در نقاطی مانند پله ها پیشگیری کند.

به آرامی از جای خود بلند شوید

سالمندانی که به صورت ناگهانی از جای خود بلندمی شوند، ممکن است به دلیل کاهش فشار خون، دچار  لرزش و سرگیجه شوند و به همین دلیل تعادل خود را از داده و به زمین بخورند. بهترین راه برای جلوگیری از بروز مشکل، ایستادن آرام و با طمانینه است تا بدن قادر به حفظ تعادل خود باشد.

پرستار همراه الف

از وسایل کمکی استفاده کنید

در صورتی که برای راه رفتن به استفاده از وسایل کمکی مانند عصا یا واکر نیاز دارید حتما پیش از راه رفتن از این وسایل استفاده کنید. اگر برای اولین اقدام به خریدن عصا یا واکر کرده اید لازم است از وسایلی متناسب با قد خود استفاده کنید.

از این موضوع اطمینان حاصل کنید که چرخ های واکر به آرامی می چرخند. همواره از ایمن  و سالم بودن وسایل کمکی خود اطمینان حاصل کنید. یک فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که کدام وسیله کمکی برای شما مفید است و نحوه استفاده ایمن از آنها را به شما آموزش دهد.

از کفش مناسب استفاده کنید.

برای حمایت کامل از پاهای خود، کفش های بدون لغزش باکف منعطف و پاشنه کوتاه بپوشید. لازم است برای پیشپگیری از زمین خوردن روی سطوح صاف از پوشیدن جوراب، کفش نامناسب با کفی صاف  اجتناب کنید.

ایجاد اصلاحات لازم در منزل

با کمک یک کارشناس کاردرمانگر وضعیت خانه را مورد ارزیابی قراردهید تا نقاط خطرساز منزل را شناسایی کرده و با ایجاد اصلاحات لازم از بروز مشکلات آینده پیشگیری به عمل آید. نصب میله و دستگیره در کنار راه پله و داخل دستشویی و حمام،  محکم کردن فرش های لغزنده، برداشتن سیم های سرگردان از سرراه سالمند، حذف وسایل اضافی و بهبود روشنایی منزل از مهم ترین اقدامات برای پیشگیری از زمین خوردن سالمنداست.

مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات مراقبتی و پرستاری درمنزل است که از سال ها تجربه گرانقدر در ارائه این خدمات برخوردار است. برای مراقبت از عزیزان سالمند، کودک و بیمار خود با همکاران ما در مرکز پرستاری همراه الف تماس حاصل فرمایید و دراسرع وقت از این خدمات بهره مند شوید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *