۱۰ عادت سودمند برای زندگی سالم در سالمندی
ورود به دوران سالمندی با تغییرات زیادی در سطح فیزیکی، ذهنی، عادات زندگی، استقامت، قدرت و اشتیاق روحی همراه است. با این حال، پذیرش ویژگی های دوران سالمندی از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا در کنار مزایایی که دارد، محدودیت های را برای فرد سالمند به همراه می آورد.
در واقع تنها افرادی که با ذهنیت مثبت به زندگی نگاه می کنند می توانند از پس چالش های پیش آمده در دوران سالمندی به راحتی بر بیایند و با قدرت از این موانع عبور کنند.
در این مقاله به بررسی ۱۰ عادت سودمند برای زندگی سالم در سالمندی پرداخته ایم که با کمک این عادات سالمند به راحتی بر چالش های زندگی خود غلبه خواهد کرد.
به صورت منظم ورزش کنید
توصیه به ورزش کردن چیزی نیست که تنها مربوط به دوران سالمندی باشد، زیرا همه ما از دوران کودکی با فواید ورزش کردن آشنا شده ایم و عادت کردن به ورزش هیچ ربطی به سن افراد ندارد.
ورزش کردن برای تمام گروه های سنی فواید زیادی دارد، اما با افزایش سن اهمیت آن چندین برابر می شود. به گفته متخصصان، افراد سالمند باید با بالارفتن سن خود را فعال و سبک نگه دارند.
در واقع گنجاندن برنامه ورزش منظم در زندگی، کلید حفظ عملکرد صحیح اندام های بدن برای مدت زمان طولانی تر است. با این که محدودیت های دوران سالمندی، به سالمند اجازه انجام تمرینات سنگین ورزشی را نمی دهد، اما پایبندی به ورزش منظم و سبک کلید زندگی سالم در سالمندی است.
با دوستان و خانواده در ارتباط باشید
ارتباط با دوستان و خانواده به منزله دارویی سودمند برای درمان بسیاری از دردهای فیزکی و روانی انسان در تمام گروه های سنی است. اما فواید برقراری ارتباط با دوستان و خانواده به صورت ویژه برای افراد سالمند از اهمیت بسزایی برخوردار است.
بنابراین بهتر است برای تداوم و حفظ ارتباط با اعضای خانواده و دوستان در دوران سالمندی برنامه ریزی کنید. در واقع برقراری این ارتباطات به منزله ایجاد فرصتی مناسب برای سالمند است تا از نظر اجتماعی فعال مانده و از تنهایی و انزوا پیشگیری به عمل آورد.
عوارض تنها ماندن و دوری از زندگی اجتماعی به حدی برای سالمند خطرناک است که سبب افزایش احتمال مرگ و میر سالمندان می شود. بنابراین برای جلوگیری از بروز مشکلات همه جانبه در دوران سالمندی، به طور منظم با دوستان و خانواده خود ملاقات کنید و زمان با کیفیتی را با آنها بگذرانید.
به طور منظم به پزشک مراجعه کنید
بااین که مراجعه منظم به پزشک برای بسیاری از سالمندان خوشایند نیست، اما پایبندی به این عادت با افزایش سن ضروری می شود. براساس نظر متخصصان، سالمندان باید در فواصل منظم به پزشک مراجعه کنند، زیرا سالمندان بیش از سایر افراد، مستعد ابتلا به بیماری های خطرناک هستند. انجام معاینات منظم و قرار گرفتن تحت نظارت پزشکان باتجربه، امکان تشخیص مشکلات و بیماری ها را در مراحل اولیه فراهم می کند. در این شرایط امکان درمان و کنترل بسیاری از بیماری ها پیش از ورود به فاز جدی وجود خواهد داشت.
باورهای نادرست در مورد پیری را فراموش کنید
افراد سالمند با باورهای نادرست زیادی در مورد سالمندی احاطه می شود که یکی از آنها این است که “من پیر هستم و نمی توانم کاری انجام دهم.” اولین گام برای حفظ سلامتی و تندرستی در دوران سالمندی این است که از این جملات نادرست را از ذهن خود دور کنید.
با این که ورود به دوران سالمندی با محدودیتهای جسمی خاصی همراه است، اما هیچ فایدهای ندارد که آن را به خودتان یادآوری کنید و با این باورهای منفی توانایی های جسمی و و روانی خود را از دست بدهید.
با این که کارهای زیادی وجود دارد که افراد سالمند به راحتی قادر به انجام آنها نیستند، خوشبختانه وسایل کمکی زیادی ساخته شده اند که به افراد سالمند برای برخورداری از یک زندگی با کیفیت کمک می کنند
به عنوان مثال وسایل نقلیه الکتریکی زیادی مانند اسکوترهای حرکتی برای افراد سالمند طراحی شده اند که تحرک و جابه جایی برای سالمندان مبتلا به مشکلات جرکتی را تسهیل می کنند.
به علاوه، استخدام یک پرستار سالمند حرفه ای شرایطی را فراهم می آورد تا سالمند در انجام وظایف و فعالیت های دشوار، از کمک برخوردار باشد و فقط به خاطر بالارفتن سن تسلیم شرایط نشود.
برای زندگی سالم در سالمندی، داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید
با این که بسیاری از سالمندان تمایلی به مصرف دارو ندارند، اما در بیشتر مواقع افراد سالمند با فهرستی طولانی از داروهای ضروری که باید برای حفظ سلامتی مصرف کنند روبرو هستند.
یکی از بزرگترین چالش های دوران سالمندی، مدیریت و تنظیم مصرف داروها در زمان و مقدار تجویز شده است. مهم ترین نکته برای حفظ سلامتی در دوران سالمندی، مصرف داروها طبق دستور پزشک در زمان و مقدار مناسب است. استفاده از دستگاه های یادآور، تنظیم زنگ هشدار یا حتی کمک گرفتن از یک پرستار سالمند حرفه ای در منزل، مناسب ترین روش برای بهبود مدیریت بر روند مصرف داروهای سالمند است.
تغییرات فیزیکی را بررسی کنید
افراد سالمند باید نسبت به کوچکترین تغییرات در بدن خود توجه داشته باشند و در مواقعی که احساس می کنند که احتمالا مشکلی بوجود آمده است باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند. با این که برخی از تغییرات جسمی در دوران سالمندی به دلیل فرآیند های طبیعی رخ می دهد، اما برخی از تغییرات ممکن است علائم ابتلا به یک بیماری جدی باشد که سالمند از ابتلا به آن اطلاعی نداشته باشد.
رژیم غذایی متعادل داشته باشید
ورود به دوران سالمندی به این معنی است که نمی توان مانند جوانان به سراغ بسیاری از غذاهای فست فود، چرب یا ناسالم رفت. با افزایش سن، انتخاب های غذایی با محدودیت روبرو می شود و رعایت رژیم غذایی متعادل و متناسب با شرایط جسمی به یک ضرورت تبدیل می شود.
به عنوان نمونه غذاهای ناسالم و غذاهای سرخ شده دیگر نمی توانند در لیست غذایی افراد سالمند باقی بمانند. متخصصان توصیه می کنند که بهتر است سالمندان برای تامین انرژی، از مواد غذایی کم چرب، کم کلسترول و غنی از فیبر استفاده کنند. برای اطلاع از بهترین رژیم غذایی مناسب سالمندان با پزشک خود مشورت کنید.
بهبود سلامت روان
یک حقیقت در مورد سن وجود دارد و آن هم این است که سن ذهنی افراد هیچ ارتباطی با سن جسمی آن ها ندارد به این معنی که ممکن است فردی با سن جسمی کم از نظر روانی بسیار فرسوده باشد و یا در مقابل فردی دیگر با وجود سن جسمی بالا، از نظر روانی بسیار فعال و سالم باشد.
مغز انسان تا زمان مرگ، به فعالیت خود ادامه می دهد اما بهترین عملکرد خود را زمانی نشان خواهد داد که فرد سالمند با انجام کارهای کوچک ذهن خود را فعال، درگیر و شاد نگه دارد.
بنابراین برای برخورداری از سلامت در دوران سالمندی، با روش های موجود وضعیت سلامت روان خود را تقویت کنید. بیرون رفتن با دوستان، ملاقات های دوستانه، کتاب خوانی و انجام فعالیت های مورد علاقه بهترین گزینه ها برای افزایش و ارتقا وضعیت سلامت روان در دوران سالمندی است.
خوب بخوابید
افراد سالمند، زمان و آزادی زیادی برای اینکه در زمان های دلخواه خود بخوابند دارند. استراحت کافی برای سلامتی سالمندان حیاتی است و به فرد کمک می کند تا از نظر جسمی و ذهنی فعال بماند. در واقع، کمبود خواب حتی با ابتلا به آلزایمر نیز ارتباط دارد.
بهترین روش برای برخورداری از خواب با کیفیت، پیروی از یک برنامه منظم خواب و بیداری است. کارهایی را انجام دهید که به شما کمک می کند قبل از خواب آرام شوید. سعی کنید تعداد و مدت چرت های کوتاه در طول روز را کاهش دهید. یا اگر لازم است برای برخورداری از خواب راحت تر، تشک یا رختخواب خود را تعویض کنید.
از مصرف الکل و سیگار خودداری کنید
سیگار و الکل هر ساله جان میلیون ها نفر را در سراسر جهان می گیرد. متخصصان بهداشت توصیه می کنند که لازم است از دوران جوانی از مصرف الکل و سیگار دوری کنید و این توصیه با افزایش سن نیز مورد تاکید قرار می گیرد. بنابراین برای برخورداری از زندگی سالم در سالمندی، هرگز به سراغ الکل و سیگار نروید و سلامتی خود را با مصرف این مواد خطرناک مورد تهدید قرار ندهید.
شرکت پرستاری پرستار همراه الف، با برخورداری از کادر پرستار سالمند، پرستار کودک، پرستار بیمار درمنزل به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمت به همشهریان گرامی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.