روش های خانگی برای درمان سرماخوردگی در کودکان
سرماخوردگی در کودکان یکی از شایع ترین بیماری ها در فصول سرد سال است که ممکن است به دلایل مختلفی بروز کند. صرف نظر از علل ایجاد کننده سرماخوردگی، کودکان در این شرایط به درمان های موثر نیاز دارند در غیر این صورت عوارض ناشی از سرماخوردگی باعث ناراحتی آنها خواهد شد.
یکی از سوالاتی که برای والدین و پرستار کودک ایجاد می شود این است که برای درمان سرماخوردگی از درمان های خانگی استفاده کنیم یا داروهای شیمیایی را از داروخانه تهیه کنیم؟ برای پاسخ به این سوال در این مقاله به بررسی روش های خانگی درمان سرماخوردگی در کودکان پرداخته ایم:
داروهای شیمیایی سرماخوردگی در کودکان
مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی ممکن است با آسیب های جدی برای کودکان و نوزادان همراه باشد. گاهی اوقات این داروها نه تنها کمکی به بهبود سرماخوردگی کودک نمی کنند، بلکه باعث بدتر شدن وضعیت بیماری کودک می شوند. به همین دلیل توصیه می شود که داروهای سرماخوردگی در سنین زیر تنها با مشورت پزشک مورد استفاده قرار گیرند:
زیر ۴ سال: داروهای بدون نسخه سرفه و سرماخوردگی برای نوزادان و کودکان خردسال زیر ۴ سال توصیه نمی شود.
از سن ۴ تا ۶ سال: داروی سرفه فقط در صورت توصیه پزشک باید مورد استفاده قرار گیرد.
بعد از ۶ سالگی: استفاده از داروهای ضد سرفه بع از ۶ سالگی بی خطر است. فقط باید مطمئن شوید که براساس مقدار دستورالعمل های روی دارو این دارو را مورد استفاده قرار دهید.
خوشبختانه، راه های موثری وجود دارد که بتوانید بدون استفاده از این داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی به بهبود شرایط کودک کمک کنید
درمان های خانگی برای سرماخوردگی در کودکان
روش های درمان خانگی معمولاً موثر و بی خطر هستند، هزینه زیادی ندارد و می تواند به سرعت شرایط کودک را بهبود بخشد. خوشبختانه وسایل مورد نیاز برای درمان های خانگی در هر خانه ای یافت می شوند. در ادامه با درمان های خانگی علائم سرماخوردگی کودکان آشنا خواهید شد:
درمان آبریزش بینی در منزل:
ساکشن برای بیرون کشیدن ترشحات بینی نوزادان، روش موثری است اما در مورد کودکان بزرگتر بهتر است روش تخلیه بینی را به کودک آموزش دهید. هرگز جلوی ترشحات بینی کودک را نگیرید زیرا این ترشحات باعث می شود که کودک زودتر از شر ویروس سرماخوردگی راحت شود.
کودکان ۳ ماهه تا ۱ ساله:
نوزادان مبتلا به سرماخوردگی ممکن است به دلیل مشکلات تنفسی، آهستهتر از قبل تغذیه کنند یا تمایلی به شیر خوردن نداشته باشند بنابراین بهتر است که قبل از شیر دادن، بینی نوزاد را ساکشن کنید.
تغذیه با شیر مادر همچنان برای نوزادان مبتلا به سرماخوردگی بهترین روش تغذیه است. اگر شیر خوردن از پستان مادر برای کودک دشوار شده است، بهتر است شیر مادر دوشیده شود و از طریق فنجان یا شیشه شیر به کودک خورانده شود.
همچنین می توانید در کودکان بزرگتر از اسپری بینی یا قطره آب نمک (سالین) برای رقیق کردن مخاط خشک شده داخل بینی استفاده کنید. سپس می توانید از کودک خود بخواهید که بینی خود را در یک دستمال خالی کند و یا از ساکشن برای تخلیه بینی استفاده کنید. اگر اسپری یا قطره بینی ندارید، آب گرم هم برای این کار موثر است.
برای اینکار لازم است که ۲ تا ۳ قطره در دهانه سوراخ هر بینی چکانده شود و سپس می توانید با استفاده از ساکشن بینی یا دستمال بینی کودک را خالی کنید.
قطره و اسپریهای بینی سالین را می توانید بدون نسخه از داروخانه ها تهیه کنید. در غیر این صورت امکان تهیه محلول نمکی در منزل نیز وجود دارد. همچنین می توانید شستشوی بینی را تا زمانی که ترشحات بینی کودک کمتر شود ادامه دهید. برای از بین بردن مخاط چسبناک داخل سوراخ بینی از یک سواب پنبه ای و مرطوب استفاده کنید.
روش تهیه محلول نمکی برای شستشوی بینی در منزل
½ قاشق چایخوری نمک بدون ید و ¼ قاشق چایخوری جوش شیرین را به ۱ فنجان آب گرم اضافه کنید. این محلول را به خوبی ترکیب کنید تا نمک و جوش شیرین به خوبی حل شود. برای شستشوی بینی باید از آب استریل، آب مقطر یا آب جوشیده شده استفاده کنید. مخاط چسبناک و سرسخت:
درمان سرفه در منزل
برای درمان سرفه هرگز به نوزادان زیر یک سال عسل ندهید. عسل نه تنها به بهبود علائم سرفه کودک کمکی نمی کند بلکه ممکن است باعث بیماری خطرناکی به نام بوتولیسم نوزاد شود.
درمان سرفه برای کودکان ۱ سال و بزرگتر
در صورت نیاز برای بهبود سرفه به کودکان بالای یک سال می توانید از مقدار ۲ تا ۵ میلی لیتر عسل استفاده کنید. عسل مخاط دستگاه تنفسی را رقیق می کند و سرفه را از بین می برد. (اگر عسل ندارید، می توانید شربت ذرت را امتحان کنید.) تحقیقات نشان داده است که عسل در کاهش دفعات سرفه و شدت سرفه های شبانه بهتر از شربت های سرفه خریداری شده در داروخانه عمل می کند.
درمان سرفه برای کودکان ۲ سال و بزرگتر
می توانید یک لایه ضخیم از پماد منتول دار روی پوست سینه و گردن (روی گلو) کودک بمالید. ) ویکس نوعی داروی منتول دار است که از یک الکل ده کربنی و با رنگی شفاف یا سفید بدست می آید که در دمای محیط جامد است و کمی بالاتر از آن ذوب می شود. این دارو دارای خاصیت بی حس کننده موضعی است و از آن برای تسکین سوزش جزئی گلو و آبریزش بینی استفاده می شود. مانند تمام داروها، دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید و پس از اتمام استفاده، آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
راه های دیگر برای کاهش علائم سرماخوردگی در کودکان
نوشیدن مایعات فراوان
سعی کنید مطمئن شوید که کودک به اندازه کافی آب می نوشد. وقتی آب کافی در بدن کودک وجود داشته باشد، مخاطی که بدن می سازد رقیق تر است و سرفه کردن و خروج ترشحات بینی را آسان تر می کند.
افزایش رطوبت هوا
اگر هوای منزل شما خشک است، از مرطوب کننده های هوا استفاده کنید. هوای مرطوب از خشک شدن مخاط بینی جلوگیری می کند و راه های هوایی کودک را باز می کند. همچنین دوش آب گرم برای مدتی به بهبود وضعیت تنفس کودک کمک می کند. گاهی اوقات، نشستن در حمام و تنفس بخار گرم ناشی از آب گرم تاثیرات بسیار مطلوبی بر وضعیت تنفسی کودک دارد.
درمان همیشه لازم نیست
اگر علائم سرماخوردگی باعث آزار و بی قراری کودک نشده است، احتمالاً نیازی به دارو یا درمان های خانگی ندارد. بسیاری از کودکان مبتلا به سرفه یا گرفتگی بینی، سرحال هستند، به خوبی بازی می کنند و راحت می خوابند.
بنابراین فقط در صورتی که علائم سرماخوردگی باعث ناراحتی و بی قراری کودک شده، یا برای خوابیدن دچار مشکل شده است و سرفه های شدید دارد از روش های درمانی استفاده کنید.
تب به کودک شما کمک می کند
افزایش دمای بدن با عفونت ها مبارزه می کند بنابراین فقط در صورتی تب را درمان کنید که باعث ناراحتی کودک شده باشد و یا خیلی بالا رفته باشد. در واقع وقتی تب کودک به دمای ۳۹ نرسیده باشد جای نگرانی نیست اما اگر نگران تب کودک هستید می توانید از داروی استامینفون استفاده کنید.
موسسه پرستاری پرستار همراه الف با کادر پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار مجرب در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمت به همشهریان گرامی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.