تکنیک های مقابله با پرخاشگری سالمندان مبتلا به زوال عقل
مقابله با پرخاشگری سالمندان یکی از معضلات جدی افرادی است که مسئولیت مراقبت از سالمندان مبتلا به زوال عقل و آلزایمر را برعهده دارند. از آنجایی که سالمندان مبتلا به این بیماری به تدریج توانایی کنترل رفتارهای خود را از دست می دهند، در مقابل تغییرات کوچک نیز تحریک پذیر می شوند.
در این شرایط لازم است پرستار سالمند با به کارگیری روش های مناسب، تمام تلاش خود را برای کنترل پرخاشگری و عصبانیت سالمند به کار گیرد. متخصصان استفاده از استراتژی های زیر را برای کاهش پرخاشگری در این بیماران کاملا تاثیر گذار می دانند.
بی شک به کارگیری تکنیک های پرخاشگری سالمندان که در این مقاله مطرح شده، به کلیه افرادی که به عنوان پرستار سالمند مشغول به فعالیت هستند کمک شایانی خواهد کرد:
درک علت پرخاشگری سالمند
اول قدم برای کنترل پرخاشگری سالمندان، درک علت اصلی و ریشه پرخاشگری و عصبانیت سالمند است. گاهی اوقات، بیماران سالمند به دلیل خستگی، گرسنگی یا سردرگمی دچار پرخاشگری و خشم می شوند.
سالمندان مبتلا به زوال عقل معمولاً قادر به بیان احساسات واقعی خود نیستند و همین موضوع یکی از مهم ترین علل بروز خشم و عصبانیت در این بیماران است. درک علت اصلی ناراحتی سالمند، می تواند به مراقبان کمک کند تا با بیمار به روشی موثرتر ارتباط برقرار کنند و پرخاشگری را کاهش دهند. به عنوان مثال، اگر یک بیمار خسته است، پرستار سالمند می تواند سعی کند او را در محیطی آرام قرار دهد و به او کمک کند تا استراحت کند.
اگر یک بیمار گرسنه است، مراقب می تواند به او غذا بدهد.
اگر یک بیمار به علت سردرگمی دچار پرخاشگری سالمندان شده باشد، پرستار سالمند می تواند با درک این موضوع او را آرام کند و به او کمک کند تا موقعیت خود را تشخیص دهد.
استفاده از تکنیک های آرام بخش
یکی از مهم تری تکنیک های کاهش پرخاشگری سالمندان مبتلا به زوال عقل و آلزایمر، استفاده از تکنیک های آرامش بخش است از جمله:
– با صدای آرام صحبت کنید. این به بیمار کمک می کند تا احساس آرامش بیشتری پیدا کند و در مقابل پرستار حالت تدافعی نداشته باشد.
– از عبارات ساده استفاده کنید. انجام این کار به سالمند کمک می کند تا صحبت های پرستار را بهتر درک کند.
– ایجاد ارتباط چشمی، با نگاه آرام و خونسرد نقش موثری در بهبود شرایط روانی سالمند دارد.
– به بیمار فضای شخصی و احساس کنترل داشتن بدهید. اینکار به او کمک می کند تا احساس کنترل بیشتری داشته باشد.
ایجاد محیط امن
ایجاد محیطی امن برای سالمند مبتلا به زوال عقل که با نوسانات خلقی روبرو شده است، یکی از مهمترین اقداماتی است که باید توسط پرستار سالمند انجام شود. ایمن سازی محیط زندگی سالمند نه تنها از آسیبهای فیزیکی سالمند جلوگیری میکند، بلکه به کاهش اضطراب و استرس اطرافیان وی نیز کمک خواهدکرد.
مهم ترین اقدامات برای افزایش امنیت محیط زندگی و کاهش پرخاشگری سالمندان عبارتند از:
– حذف اشیاء خطرناک مانند وسایل تیز
– قفل کردن جعبه محل نگهداری دارو و مواد شوینده
– پنهان کردن سیمهای برق
– ایمنسازی حمام و سرویس بهداشتی با نصب نرده های کمکی وتشکچه های ضد لغزش
– ایمنسازی آشپزخانه با دور نگه داشتن سالمند از اجاق گاز و لوازم برنده
– ایمنسازی اتاق خواب با حدف اشیای اضافی و نصب نرده های حفاظتی
– استفاده از نورهای کافی در راهروها و پلهها
– ایمنی در برابر سرگردانی سالمند با نصب قفلهای ساده بر روی درهای ورودی و خروجی
دارو درمانی برای پرخاشگری سالمندان
یکی از روش های موثر برای کنترل عصبانیت و رفتارهای پرخاشگرانه در سالمندان مبتلا به زوال عقل استفاده از دارودرمانی است. البته این روش همیشه به تنهایی موثر نیست و معمولاً همراه با سایر روشهای درمانی مانند روان درمانی و مداخلات رفتاری مورد استفاده قرار میگیرد.
موثرترین داروها برای بهبود وضعیت این سالمندان شامل داروهای ضد روان پریشی، داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد افسردگی و داروهای تثبیتکننده خلق است که به بهبود نوسانات خلقی سالمند کمک می کند.
نکته این که نباید فراموش شود این است که هرگونه دارودرمانی برای سالمندان باید با دقت و تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
اجتناب از تهدید
تهدید کردن بیماران مبتلا به زوال عقل برای کنترل پرخاشگری و عصبانیت آنها نه تنها بی اثر است، بلکه عواقب ناخوشایندی به همراه دارد. در واقع تهدید و ترساندن سالمند مبتلا به زوال عقل، نه تنها به بهبود وضعیت بیمار کمک نمیکند، بلکه میتواند وضعیت را بدتر کرده و روابط بین بیمار و پرستار سالمند را به شدت آسیب بزند.
در این شرایط لازم است که پرستار سالمند با به کارگیری صبر و حوصله کافی، همدلی، ارتباط موثر، توجه به نیازهای فیزیکی و سایر فعالیت های آرام بخش اقدامات لازم برای بهبود وضعیت بیمار را به کار گیرد.
البته یک پرستار سالمند با تجربه هرگز در مقابل پرخاشگری سالمندان مبتلا به زوال عقل، صبر و آرامش خود را از دست نخواهد داد و با تکیه بر تجارب و دانش خود از روش های مناسب برای واکنش به رفتار سالمند استفاده خواهد کرد.
خودمراقبتی مراقبان سالمند
مراقبت از سالمندی که به زوال عقل مبتلا شده یکی از دشوارترین و خسته کننده ترین فعالیت های ممکن است . در صورتی که اعضای خانواده سالمند مسئولیت مراقبت از فرد را برعهده گرفته باشند، لازم است زمان، انرژی و توجه زیادی را صرف بیمار کنند.
به همین دلیل، بیشتر مراقبان خانوادگی پس از مدتی دچار فرسودگی جسمی و روانی عدیده ای می شوند که بر کیفیت ارائه خدمات مراقبت از سالمند تاثیر می گذارد. بنابراین لازم است که مراقبان سالمند مبتلا به زوال عقل به سلامت جسمی و روانی خود اهمیت دهند و از تکنیک های خود مراقبتی استفاده کنند.
انجام هر فعالیتی که سبب کاهش استرس و افزایش سطح انرژی مراقبان سالمند شود باید مورد توجه قرار گیرد. یکی از مهم ترین اقدامات برای خود مراقبتی، استخدام پرستار سالمند در منزل است زیرا نقش موثری در بهبود وضعیت سالمند و اطرافیان وی دارد.
مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری در منزل است که در حوزه مراقبت از سالمند، مراقبت از کودک و مراقبت از بیمار در منزل فعالیت دارد. خدمات این مرکز به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه می شود و تنها یک تماس با شما فاصله دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت خدمات تخصصی این مرکز، با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.