نقش چاقی در بلوغ زودرس کودکان
امروزه بلوغ زودرس کودکان یکی از مشکلات شایع در جامعه است که با تاثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی کودکان همراه است. متخصصان برای شناسایی عوامل موثر در بروز بلوغ زودرس در کودکان، تحقیقات زیادی انجام داده اند که در این میان نقش چاقی پررنگ تر از سایر عوامل است. در واقع افزایش نرخ چاقی در کودکان، علاوه بر این که زمینه ساز ابتلا به بیماری های خطرناکی مانند فشار خون و دیابت در بزرگسالی است، سبب بروز بلوغ زودرس در دوران کودکی می شود. اگر فرزند شما دچار اضافه وزن است و یا به عنوان یک پرستار کودک مسئولیت نگهداری از یک کودک چاق را برعهده دارید، با استفاده از راهکارهای این مقاله می توانید از بروز بلوغ زودرس کودکان پیشگیری به عمل آورید:
بلوغ زودرس چیست؟
بلوغ زودرس به معنای ظاهر شدن علائم بلوغ جنسی زودتر از سن طبیعی بلوغ است. بلوغ زودرس در دختران به معنای شروع عادت ماهانه قبل از سن 9 سالگلی است و در پسران نیز به معنای آغاز رشد جنسی قبل از سن 10 سالگی است.
مهم ترین عوامل موثر در بروز بلوغ زودرس کودکان
محققان به این نتیجه رسیده اند که مهم ترین عوامل موثر بر بروز بلوغ زودرس کودکان شامل موارد زیر هستند:
• عوامل ژنتیکی: در شرایطی که والدین کودک یا خواهر و برادران او سابقه بلوغ زودرس داشته باشند، احتمال بروز این مشکل در کودک بیشتر می شود.
•تغذیه بی کیفیت: پیروی از رژیم غذایی پرکالری که از مقداری زیادی چربی وقند تشکیل شده باشد سبب بروز بلوغ زودرس در کودکان می شود.
•چاقی: افزایش شاخص توده بدنی در دوران کودکی یکی از مهم ترین عوامل موثر در بروز بلوغ زودرس است.
•عوامل محیطی: مواجهه با مواد شیمیایی محیطی از جمله بیسفنل A تاثیر زیادی در بروز بلوغ زودرس در کودکان دارد.
•اختلالات هورمونی: ابتلا به اختلالات هورمونی مانند هیپرتیروئیدیسم با بروز بلوغ زودرس در کودکان مرتبط است.
•عوامل روانی و استرس: زندگی پراسترس و مشکلات روانی مزمن یکی از مهم ترین دلایل بروز بلوغ زودرس در کودکان است.
در ادامه با نقش چاقی در بروز بلوغ زودرس در کودکان بیشتر آشنا خواهید شد.
ارتباط چاقی با بلوغ زودرس
تاکنون مطالعات زیادی در خصوص ارتباط چاقی با بلوغ زودرس کودکان انجام شده است که نتایج قابل توجهی نیز به همراه داشته است. بالارفتن وزن سبب افزایش سطح هورمونهای جنسی در بدن می شود و همین عامل می تواند منجر به بروز بلوغ زودرس شود.
از سویی دیگر، افزایش وزن باعث افزایش میزان انسولین و مقاومت به انسولین در بدن شود که این شرایط به نوبه خود بر بلوغ زودرس کودکان تأثیر گذار است.
عوارض بلوغ زودرس ناشی از چاقی در کودکان چیست
مهم ترین پیامدهای بلوغ زودرس ناشی از چاقی در کودکان افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی- بیماری دیابت نوع 2، بالارفتن فشار خون و سایر مشکلات جسمی در دوران بزرگسالی است. از سویی دیگر کودکانی که دچار بلوغ رس شده اند ممکن است رشد قدی کمتری نسبت به همسالان خود داشته باشند و در نهایت در دوران بزرگسالی نیز جزو بزرگسالان کوتاه قد خواهند بود.
همچنین کودکانی که زودتر از موعد طبیعی به بلوغ می رسند بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به افسردگی، اضطراب، استرس و عدم اعتماد به نفس قرار دارند. این کودکان معمولا در برقراری ارتباطات اجتماعی و حفظ ارتباط با دیگران با مشکلات جدی روبرو هستند و در زندگی اجتماعی خود عملکرد نامناسبی نشان می دهند.
یکی دیگر از عوارض بلوغ زودرس ناشی از چاقی، مواجعه کودک با فشار های جنسی زودتر از سایر همسالان خود است. در چنین شرایطی احتمال درگیر شدن کودک با رفتارهای پرخطری مانند بارداری در نوجوانی یا بیماری های جنسی واگیردار و خطرناک بیشتر می شود.
راهکارهای مقابله با چاقی و بلوغ زودرس در کودکان
حال که با مشکلات ناشی از بلوغ زودرس ناشی از چاقی در کودکان آشنا شده اید زمان آن رسیده است که با موثرترین راهکارهای مقابله با چاقی و بلوغ زودرس در کودکان آشنا شوید که عبارتند از:
پیروی از تغذیه سالم
کودکان برای رشد جسمی و ذهنی به مواد غذایی متنوع و متعادل نیاز دارند که شامل میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، گوشت ها و مواد معدنی مانند کلسیم و آهن هستند.
از آنجایی که میوهها و سبزیجات حاوی انواع ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند نقش مهمی در حفظ سلامتی عمومی و تقویت سیستم ایمنی بدن کودک دارند. بنابراین سعی کنید که به عنوان والدین یا پرستار کودک روزانه 5 وعده میوه و سبزی را در برنامه تغذیه کودک قرار دهید.
غلات کامل نیز در پیشگیری از چاقی کودک نقش موثری دارند بنابراین لازم است به اندازه کافی از نان و برنج سبوس دار در برنامه غذایی کودک استفاده کنید.
سعی کنید از کلیه مواد غذایی حاوی پروتئین از جمله ماهی، مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات در وعده های غذایی کودک استفاده کنید زیرا کودک برای ساختن بافتهای بدن و رشد عضلات به پروتئین نیاز دارد.
مواد غذایی حاوی کلسیم و آهن برای کمک به رشد استخوانها و دندانهای کودک اهمیت زیادی دارد که به وفور در شیر، پنیر، ماست و برخی از سبزیجات مانند اسفناج و کلم یافت می شوند.
همچنین محدود کردن شکر، نمک و چربی در غذای کودک و استفاده از محصولات طبیعی و سالم نقش موثری در کاهش چاقی کودکان دارد.
فعالیت بدنی منظم
انجام فعالیت های بدنی منظم در دوران کودکی نقش موثری در رشد و تقویت قدرت عضلانی و کاهش احتمال چاقی دارد. براساس توصیه متخصصان انجام 60 دقیقه فعالیت بدنی متوسط و 30 دقیقه فعالیت بدنی نسبتا شدید برای سلامت جسمی و روانی کودکان اهمیت زیادی دارد.
کاهش تماشای تلویزیون
تماشای تلویزیون یکی از مهم ترین عوامل موثر در بروز چاقی در کودکان است بنابراین می توان با محدود کردن زمانی که کودکان در مقابل تلویزیون، کامپیوتر، تبلت و گوشی همراه صرف میکنند از بروز چاقی و بلوغ زودرس آنها جلوگیری کرد.
آموزش و پشتیبانی از خانوادهها
افزایش آگاهی و ارائه آموزش های لازم به خانواده در خصوص راهکارهای کاهش احتمال چاقی و بروز بلوغ زودرس در کودکان بسیار حائز اهمیت است. استخدام پرستار کودک باتجربه و متخصص در پرورش و تربیت کودکان یکی از بهترین اقدامات ممکن برای پیشگیری از بلوغ زودرس در کودکان است.
شرکت پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری از کودک در منزل است که از تجارب ارزشمند و سوابق درخشانی در این عرصه برخوردار است. برای برخورداری از خدمات کادر پرستار کودک به صورت شبانه روزی با همکاران ما تماس حاصل فرمایید و در اسرع وقت از خدمات این مرکز بهره مند شوید.