پرستار همراه الف
منو موبایل

پرستار همراه الف

6 تکنیک غیرکلامی برای ارتباط با سالمندان

زمان مطالعه: 5 دقیقه
Rate this post

ارتباط غیرکلامی Non-Verbal Seniors یکی از مهم ترین روش های ارتباطی با سالمندانی است که به دلیل بیماری های مختلف، توانایی های گفتاری یا شنوایی خود را از دست داده اند.

آشنایی با تکنیک های برقراری ارتباط غیر کلامی با سالمندان، نقش موثری در ارتقاء کیفیت زندگی سالمند و تسهیل روند مراقبت و پرستاری از سالمند دارد.

با توجه به اهمیت حفظ ارتباط سالمند با محیط پیرامون، در این مقاله به بررسی 6تکنیک غیر کلامی برای ارتباط با سالمندان پرداخته ایم:

پرستار همراه الف

 

ارتباط چشمی

یکی از مهم ترین نکات در برقراری ارتباط غیر کلامی با سالمندانی که توانایی ارتباط کلامی را از دست داده اند این است که هنگام صحبت با این سالمندان، تمام توجه خود را به سالمند معطوف کنید.

هنگام صحبت کردن با سالمندان بهتر است که درست مقابل چشم های سالمند قرار بگیرید و با ایجاد تماس چشمی مداوم با سالمند صحبت کنید. حتماٌ از این موضوع اطمینان حاصل کنید که زبان بدن و عبارات کلامی شما با آنچه که به زبان می آورید، مطابقت دارند.

بعد از اینکه در مورد ایده و نظر خود با سالمند گفتگو کردید به سالمند فرصت دهید تا افکار خود را جمع کند و در آرامش کامل جملات شما را درک کند.

سعی کنید در این شرایط، نشانه های غیرکلامی سالمند را به خوبی مورد توجه قرار دهید و مراقب علائم خشم، ناامیدی یا ترس باشید. بعد از درک واکنش های سالمند، می توانید براساس نیازهای سالمند، پاسخ ها و واکنش های مناسبی ارائه دهید.

فراموش نکنیدکه برقرار ارتباط چشمی برای ارتباط با سالمندان کم شنوا و سالمندان مبتلا به بیماری زوال عقل و تغییرات شناختی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

برقراری تماس چشمی به منزله تضمین این امر است که سالمند تا حد زیادی متوجه این موضوع می شود که شما در تلاش هستید تا موضوعی را با وی در میان بگذارید و سبب افزایش تمرکز سالمند برای دریافت پیام شما می شود.

پرستار همراه الف

لمس ملایم

حس لامسه یکی از قدرتمندترین حس های انسان است که نقش موثری در ایجاد ارتباط دارد. همانطور که بزرگتر می شویم، هنوز هم میل به ارتباط راحت داریم. این امر به ویژه در صورتی مؤثر است که آنها نتوانند از راه های متعارف دیگر با شما ارتباط برقرار کنند.

لمس و نوازش بدن سالمند از سوی همسر یا یکی از اعضای خانواده تجربه بسیار دلپذیری برای سالمندانی است که توانایی برقراری ارتباط کلامی را از دست داده اند.

براساس تحقیقات انجام شده، سالمندانی که از لمس ملایم محروم هستند بیشتر از سایر همسالان خود در معرض احساس خشم، پرخاشگری ، افسردگی و انزوا قرار دارند و در مقابل سالمندانی که به صورت مرتب ارتباط لمسی دارند، سطوح بیشتری از هورمون اکسی توسین را ترشح می کنند.

برای ایجاد تجربه لمس آرام بخش، بهتر است دست سالمند را در دست بگیرید، شانه های سالمند را ماساژ دهید یا به آرامی سالمند را در آغوش بگیرید. تحقیقات نشان داده است که افرادی که به طور مرتب لمس می شوند می توانند سطوح بیشتری از اکسی توسین را نشان دهند.

ژست ها و حرکات بدن

استفاده از حرکات و ژست های بدن روش مناسبی برای برقراری ارتباط با سالمندانی است که توانایی برقراری  ارتباط کلامی را از دست داده اند.  به عنوان نمونه می توانید برای صحبت در مورد یک شی خاص، به آن شی اشاره کنید و سپس در مورد آن موضوع شروع به صحبت کنید.

همچنین بهتر است که در هنگام صحبت با سالمند اندکی به سمت جلو خم شوید تا توجه سالمند را به صحبت خود جلب کنید. با این که بسیاری از حرکات بدن و ژست های فیزیکی ناخودآگاه هستند، اما همچنان نقش موثری در انتقال معنا به سالمندان دارند.

پرستار همراه الف

حالات چهره

حالات چهره انسان بسیار رسا است و به عنوان قابل اعتماد ترین منبع ارتباط غیر کلامی در نظر گرفته می شود. اغلب اولین نشانه های تغییر احساسات در چهره فرد خود را نشان می دهد. حتی سالمندانی که توانایی تکلم و شنوایی ندارند، بر اساس احساسات چهره خود و دیگران، قادر به انتقال پیام های احساسی هستند.

از سویی دیگر، سالمند از طریق حالات چهره می تواند به شما نشان دهد که قادر به درک کلام شما است زیرا حالات چهره برای شادی، غم، عصبانیت، تعجب، ترس و انزجار به طور کلی یکسان است به همین دلیل می توان از حالات چهره برای نشان دادن احساسات خود برای تقویت رابطه با سالمند استفاده کرد.

نکته ای که نباید فراموش کنید این است که سعی کنید حالت چهره شما با شدت احساسات شما تناسب داشته باشد تا سالمند برای درک و تعبیر پیام های غیر کلامی شما دچار سردرگمی نشود.

لحن صدا برای ایجاد ارتباط با سالمندان

جالب است بدانید که استفاده از بخش هایی از ارتباطات کلامی، در ایجاد ارتباطات غیرکلامی با سالمند نقش دارند. در واقع کیفیت لحن صدای شما در هنگام صحبت با سالمند، اطلاعات زیادی در مورد احساسات شما را به سالمند منتقل می کند.

اگر لحن صدای شما با آنچه می گویید یا زبان بدن شما مطابقت نداشته باشد، می تواند برای سالمند گیج کننده و خسته کننده باشد. اما وقتی لحن صدای شما با محتوای کلام شما مطابقت داشته باشد، سالمند به درک عمیق تری از پیام شما می رسد.

البته عادت کردن به استفاده منظم از تکنیک های ارتباط غیرکلامی برای ایجاد ارتباط با سالمند به تمرین و ممارست دائم نیاز دارد. تسلط به این مهارت برای پرستار سالمند یکی مزیت مهم به شمار می رود و باید در هنگام استخدام پرستار سالمند مورد توجه قرار گیرد.

پرستار همراه الف

احترام به حریم خصوصی سالمندان

نحوه تعامل ما با سالمندان باید کاملا با احترام به حریم خصوصی سالمند انجام شود تا در انتقال پیام موفق باشید. بهتر است که در هنگام نزدیک شدن به سالمند، از جلو به آنها نزدیک شوید تا باعث ترس و اضطراب سالمند نشوید.

همچنین ممکن است ایده خوبی باشد که همیشه قبل از لمس یا وارد شدن به حریم خصوصی آنها، از سالمند اجازه بگیرید. نحوه نمایش حرکات بدن همچنین می تواند درک آنها را تغییر دهد، بنابراین سعی کنید آهسته تر از حالت معمول حرکت کنید تا سالمند بتوانند به درک صحیحی از اقدامات و حرکات شما برسد.

مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری در منزل است که با کادر مجرب و متخصص در کلیه ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمت به همشهریان گرامی است.

اگر برای مراقبت از سالمند گرامی خود نیاز به دریافت کمک از سوی افراد حرفه ای دارید، با واحد مشاوره این موسسه تماس حاصل فرمایید.