تکنیک های آموزش مهارت حل مسئله به کودکان
آموزش مهارت حل مسئله به کودکان، یکی از مهمترین هدیههایی است که والدین و مراقبان میتوانند به فرزندان خود بدهند. این مهارت به کودکان کمک میکند تا با اعتماد به نفس بیشتری با چالشها روبرو شوند، تصمیمات بهتری بگیرند و در زندگی موفقتر باشند.
اگر شما نیز به عنوان والدین یا پرستار کودک مسئولیت پرورش یک یا چند کودک را برعهده دارید، بی شک آگاهی از تکنیک های حل مسئله به کودک یکی از وظایف اصلی شما محسوب می شود. پیشنهاد ما این است که برای یادگیری این مهارت ها و آمورش آن به کودک تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اهمیت یادگیری مهارت حل مسئله برای کودک
یکی از سوالات رایج والدین و پرستار کودک این است که به راستی یادگیری مهارت حل مسئله در سنین پایین به کودکان، چه تاثیری بر شخصیت این افراد در آینده دارد. در ادامه مهم ترین تاثیرات یادگیری مهارت های حل مسئله در دوران کودکی بیان شده است:
بهبود اعتماد به نفس
کودکی را تصور کنید که در هنگام رویایی با مشکلات، بدون این که خودش را ببازد و دچار اضطراب شود، در کمال آرامش مشکل خود را حل می کند. در واقع یکی از مهم ترین تاثیرات یادگیری مهارت حل مسئله این است که کودک بدون نیاز شدید به حمایت دیگران قادر به رفع مشکلات شخصی خود خواهد بود و به همین دلیل از اعتماد به نفس بهتری برخوردار خواهد شد.
مستقل شدن
در شرایطی که کودک برای حل مشکلات شخصی خود از توانایی کافی برخوردار باشد، مستقلانه تر عمل خواهد کرد و برای عبور از چالش های پیش رو کمتر به کمک والدین و پرستار کودک نیاز خواهد داشت.
بهبود مهارتهای تصمیمگیری:
در صورتی که کودک به صورت مستمر تحت آموزش های حل مسئله قرار گیرد به تدریج می آموزد که از با ارزیابی گزینه های مختلف، بهترین تصمیم را برای رفع مشکل خود انتخاب کند.
کاهش اضطراب
هر چه توانایی کودک برای حل مسئله بیشتر باشد، در هنگام روبرویی با مشکلات احتمالی، اضطراب کمتری را تجربه خواهد کرد.
چگونه مهارت حل مسئله را به کودک آموزش دهیم؟
در ادامه مهم ترین و موثرترین روش های آموزش حل مسئله به کودکان بیان شده است:
بازیهای فکری:
بازیهایی مانند پازل، شطرنج و بازیهای رومیزی به تقویت مهارتهای حل مسئله کمک میکنند.
مسائل روزمره:
از فرصتهای روزمره برای آموزش حل مسئله استفاده کنید. مثلاً، از کودک بپرسید که بهترین راه برای مرتب کردن اتاقش چیست یا چگونه میتواند اسباببازیهایش را تقسیم کند
پرسیدن سوالهای باز:
به جای اینکه برای کودک تصمیم بگیرید، از او سوالهایی بپرسید که او را به فکر کردن وادار کند. مثلاً به جای اینکه بگویید “برو لباسهایت را بپوش”، بپرسید “به نظرت امروز چه لباسی مناسب است؟”
گوش دادن فعال:
به حرفهای کودک توجه کنید و به او نشان دهید که نظراتش برای شما مهم است.
کمک به کودک برای شناسایی مشکل:
به کودک کمک کنید تا مشکل را به طور دقیق شناسایی کند و آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم کند.
تشویق به ارائه راه حلهای مختلف:
از کودک بخواهید تا راه حلهای مختلفی برای مشکل ارائه دهد.
ارزیابی راه حلها:
به همراه کودک، مزایا و معایب هر راه حل را بررسی کنید و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
اجازه دادن برای اشتباه کردن:
به کودک اجازه دهید تا اشتباه کند و از اشتباهات خود بیاموزد.
تشویق و تقویت:
وقتی کودک موفق میشود یک مشکل را حل کند، او را تشویق و تقویت کنید.
مثالهایی از فعالیتهای آموزش مهارت حل مسئله به کودکان
داستانسرایی: داستانی را تعریف کنید که در آن شخصیت اصلی با یک مشکل روبرو میشود و از کودک بخواهید به او کمک کند تا مشکل را حل کند.
ساختن یک قلعه با لگو: از کودک بخواهید که با استفاده از لگوها یک قلعه بسازد. در طول این فعالیت، میتوانید از او سوالهایی بپرسید که به او کمک کند تا خلاقیت و مهارت حل مسئله خود را به کار بگیرد.
پیدا کردن راههای مختلف برای استفاده از یک شیء: یک شیء ساده مانند یک جعبه را انتخاب کنید و از کودک بخواهید تا راههای مختلفی برای استفاده از آن پیدا کند.
وظایف والدین و پرستار کودک در حین آموزش مهارت حل مسئله به کودکان
یکی از مهم ترین وظایف افرادی که به هر نحو با کودکان در ارتباط هستند برخورداری از صبر و حوصله کافی است. بی شک آموزش مهارتهای مختلف از جمله مهارت حل مسئله به کودکان نیازمند صرف زمان و صبر فراوان است. بنابراین لازم است که در حین آموزش کودک فرصت و زمان کافی را در اختیار کودک قرار دهید تا مهارت های خود را در شرایط متعادل و مناسب تقویت و رشد دهد.
در صورتی که کودک در یادگیری این مهارت ها اندکی کند عمل کرد، سعی کنید که مثبتاندیش باشید و از انتقاد کردن های مکرر خودداری کنید. بهتر است تحت هر شرایطی بر نقاط قوت کودک تمرکز کرده و از پررنگ کردن نقاط ضعف اجتناب کنید.
در صورتی که کودک در سن مدرسه رفتن قرار دارد، می توانید از کمک معلم کودک نیز برای تقویت مهارت حل مسئله کمک بخواهید. در این شرایط معلم قادر است تا با برنامه ریزی برای قرار دادن کودک در مقابل چالش های مثبت به بهبود فرآیند رشد و یادگیری روش های حل مسئله کمک شایانی کند.
اگر به عنوان والدین یک یا چند کودک مجبور به صرف زمان زیادی در خارج از منزل هستید، مسلما نگرانی زیادی در مورد نحوه رشد و پرورش کودک خود خواهید داشت. سپردن کودک به مهد کودک یا پدر و مادر بزرگ علاوه بر مزیت های احتمالی مشکلات فراوانی را برای کودک و والدین ایجاد می کند. اما پیشنهاد ما این است که برای پرورش بهینه فرزند خود از مناسب ترین روش ممکن استفاده کنید. استخدام پرستار کودک در منزل یکی از بهترین تصمیماتی است که بسیاری از والدین برای کمک به پرورش فرزندان دلبند خود انتخاب می کنند.
مرکز پرستار پرستار همراه الف یکی از معتبر ترین مراکز ارائه خدمات پرستاری از کودک در منزل است که با کادر مجرب و متخصص در کلیه ساعات شبانه روز آماده یاری رساندن به والدین گرامی است.
پرستاران این مرکز با آموزش مهارتهای حل مسئله به فرزند دلبند شما، به او کمک میکنند تا برای روبرویی با زندگی از آمادگی کافی برخوردار شود و با آرامش و اطمینان بیشتری به سوی آینده نگاه کند.