نکاتی برای حفظ بهداشت سالمندان مبتلا به زوال عقل
یکی از مهم ترین مواردی که در هنگام مراقبت و پرستاری از سالمندان باید مورد توجه قرار گیرد، حفظ سلامت و بهداشت سالمندان است. در واقع سالمندان در شرایطی که از بهداشت مناسبی برخوردار باشند، وضعیت جسمی و روحی بهتری را تجربه خواهند کرد.
یکی از بزرگترین چالش های پیش روی پرستار سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر یا زوال عقل، تشویق سالمندان به رعایت بهداشت است، زیرا این سالمندان مشکلات ناتوان کننده ای را تجربه می کنند که رعایت اصول بهداشتی را برای آنها دشوار تر می کند.
اگر به عنوان پرستار سالمند، مسئولیت مراقبت از فرد سالخورده ای را برعهده دارید مسلما به کارگیری نکات مطرح شده در این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا در حفظ سلامت و بهداشت سالمندان اقدام مناسبی به انجام برسانید:
با سالمند همدردی کنید
پیش از هر چیز لازم است بدانید که به تدریج با پیشرفت بیماری آلزایمر، بسیاری از عملکردهای طبیعی مغز با اختلال روبرو می شوند.
انجام کارهای بهداشتی ساده مانند شستشوی دست ها یا مسواک زدن برای سالمندانی که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنندT بسیار دشوار , گیج کننده است.
علاوه بر این، ادراکات حسی به ویژه لامسه، بویایی و بینایی، در بیماران مبتلا به زوال عقل رو به افول می گذارد و به همین دلیل لباسی که به نظر شما کاملا کثیف به نظر می رسد، ممکن است به دلیل بوی آشنا برای فرد سالمند کاملاً راحت و تمیز باشد.
از سویی دیگر از آنجایی که سالمندان مبتلا به زوال عقل به مروز زمان، توانایی درک عمق را از دست می دهد، ممکن است حتی یک وان حمام معمولی را به صورت وحشتناکی عمیق درک کنند.
دلایل فوق مهم ترین عواملی هستند که باید در هنگام عدم همکاری سالمند برای رعایت اصول بهداشتی در نظر بگیرید.
بنابراین بهتر است در این شرایط خود را در جای سالمند قرار دهید و با ابراز احساس همدردی، تمام تلاش خود را برای حمایت و پشتیانی عاطفی از سالمند به عمل آورید.
با اقدامات کوچک شروع کنید
سالمندان مبتلا به آلزایمر، در دریافت و پردازش حجم بزرگی از اطلاعات در یک زمان با مشکل روبرو هستند. بنابراین در شرایطی که سالمند در مورد آنچه که در تلاش هستید که به او منتقل کنید دچار سردرگمی می شود، بهتر است که اطلاعات را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده و آنها را به صورت مرحله به مرحله در اختیار سالمند قرار دهید.
در ادامه چند نکته کاربردی در این مورد بیان شده است:
● گزینه های محدودی را در اختیار سالمند قرار دهید و به آنها اجازه دهید تا به صورت فعال در تصمیم گیری بهداشتی مربوط به خود شرکت داشته باشند. به عنون مثال می توانید از سالمند بپرسید که آیا دوست دارد دوش بگیرد یا در وان حمام کند – از کدام صابون یا شامپو برای شستشوی بدن او استفاده کنید و غیره.
● از یادآوری های دوستانه و صبورانه برای راهنمایی های بهداشتی سالمند استفاده کنید.
● با ارائه کمک های کوچکی مانند فشردن خمیر دندان یا باز کردن در دهانشویه رعایت بهداشت را برای سالمند راحت تر کنید.
● در نهایت،تشویق سالمند را فراموش نکرده و تحت هر شرایطی با احترام با سالمند رفتار کنید.
کلیه مراحل انجام امور بهداشتی را از ابتدا به سالمند آموزش دهید و اگر در مراحل اولیه، این کار خوب پیش نرفت، صبور باشید و ناامید نشوید.
● اگر سالمند تمایلی به تعویض لباس ندارد بهتر است این کار را هنگام خواب یا قبل از حمام انجام دهند.
● سالمندان مبتلا به زوال عقل در برخی از روزها از وضعیت جسمی و روحی بهتری برخوردار هستند بنابراین از فرصت روزهای خوب استفاده کنید و با درک احساسات سالمند در رعایت بهداشت سالمند را همراهی کنید.
رفتار قاطعانه برای حفظ بهداشت سالمندان
در شرایطی که سالمند از استانداردهای شما برای حفظ بهداشت پیروی نمی کند می توانید گاهی اوقات از این قوانین سخت گیرانه عقب نشینی کنید و اجازه دهید که سالمند در شرایط مناسب تری به انجام امور بهداشتی بپردازد. اما اگر سالمند هیچ گونه تمایلی به حفظ بهداشت نشان نمی دهد و وضعیت بهداشت شخصی وی باعث نگرانی شده است باید کمی متقاعد کننده تر با سالمند رفتار کنید.
مهم ترین عواملی که باید برای حفظ بهداشت سالمندان مورد نظارت قرار دهید عبارتند از:
- همواره از نظافت و شستشوی دست های سالمند قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از دستشویی اطمینان حاصل کنید
- برای جلوگیری از عفونت های دستگاه ادراری و سایر مشکلات سلامتی، قسمت پایین بدن سالمند باید روزانه شسته و تمیز نگه داشته شود.
- شستشوی کل بدن باید حداقل دو بار در هفته انجام شود برای برخی از سالمندان استفاده از حمام اسفنجی و برای برخی دیگر دوش کامل مناسب است. در شرایط بحرانی و برای جلوگیری از مشاجره، می توانید بخش های مختلف بدن را در روزهای متفاوت تمیز کنید.
برای حفظ بهداشت سالمندان انگیزه ایجاد کنید
همانطور که قبلاً گفته شد، تشویق و ایجاد انگیزه در سالمندان یکی از بهترین روش های ترغیب فرد به رعایت بهداشت است. برای ایجاد انگیزه در انجام امور بهداشتی بهتر است به صورت منظم سالمند را برای گردش های کوچک از اتاق یا منزل سالمند بیرون ببرید. انجام این کار تاثیر زیادی در افزایش تمایل سالمند به رعایت بهداشت و پوشیدن لباس های تمیز دارد.
در هنگام یادآوری های بهداشت شخصی بهتر است از تکرار پشت سرهم دستورالعمل های بهداشتی خودداری کرده و درخواست خود را با حوصله و دقت بیان کنید.
در رفتاربا سالمند کاملا انعطافپذیر باشید و در مواقعی که سالمند تمایلی به رعایت اصول بهداشتی ندارد به وی فرصت داده و با رفتار منعظف خود از سالمند حمایت و پشتیانی کنید.
در شرایطی که سالمند به صورت کامل از رعایت اصول بهداشت خودداری کند لازم است آرام بمانید و به دنبال یافتن راه حل های مناسب باشید. استفاده از خدمات مراکز تخصصی پرستاری از سالمند یکی از بهترین تصمیمات ممکن در این شرایط است.
پرستار سالمند حرفه ای از روش ها و تکنیک های موثر برای متقاعد سازی سالمند برای رعایت بهداشت آگاه است و در صورت نیاز از این تکنیک ها استفاده خواهد کرد.
موسسه پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه کننده خدمات درمانی و مراقبتی در منزل است که از سال ها تجربه در این زمینه برخوردار است.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.