۱۰ علت اصلی بی اشتهایی در سالمندان
یکی از چالش هاص مهم خانواده و پرستار سالمند، بی اشتهایی در سالمندان است که به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند. یکی از گام های مقابله با بی اشتهایی سالمندان بررسی علل ایجاد کننده این مشکل است، زیرا رفع مشکلات احتمالی تاثیر زیادی در افزایش اشتیاق سالمند به غذا خوردن دارد.
به صورت کلی بی اشتهای سالمندان یا به دلیل روبرویی با مشکل در صرف وعده غذایی شکل می گیرد و یا سالمند به صورت کلی اشتهای خود را به خوردن غذا از دست می دهد.
از آنجایی که مشکل بی اشتهایی در سالمندان از شیوع فراوانی برخوردار است در این مقاله به بررسی ۱۰ علت اصلی بی اشتها شدن سالمندان پرداخته ایم:
بیماری جدید یا عوارض داروها
در صورتی که سالمند به صورت ناگهانی اشتهای خود را از دست بدهد، به احتمال زیاد به یک بیماری جدید مبتلا شده و تحت تاثیر عوارض داروها قرار گرفته است.
در این شرایط بهترین گزینه مشورت با پزشک و دریافت خدمات درمانی مورد نیاز است. برخی از شایع ترین بیماری هایی که باعث تغییر در درک طعم ها و اشتها می شوند عبارتند از
- آلزایمر و پارکینسون
- اختلالات تیروئید
- سرطان
- عفونت های دهان و گلو یا بیماری لثه
- مشکلات غدد بزاقی
- عوارض جانبی دارو مانند خشکی دهان یا طعم فلزی در دهان سبب تغییر طعم غذا یا آب در دهان و بروز بی اشتهایی می شود.
10 دلیل بی اشتهایی در سالمندان
پس از اطمینان یافتن از این که مشکل بی اشتهایی سالمند ناشی از یک بیماری جدید یا عوارض داروها نیست، ۱۰ علت اصلی دیگر وجود دارد که احتمالا در کاهش اشتهای سالمند تاثیر گذار هستند از جمله:
۱. عدم ورزش
ورزش و فعالیت بدنی منظم نقش موثری در بهبود و افزایش اشتهای سالمندان دارد. گاهی اوقات، سالمندان قبل از اینکه بتوانند غذا بخورند باید با انجام یک فعالیت ورزشی سبک اندکی اشتهای خود را افزایش دهند.
2. کم آبی بدن
کم آبی بدن یکی از مهم ترین دلایل کاهش اشتها در افراد سالمند است. بسیاری از سالمندان به دلیل تغییرات مرتبط با افزایش سن یا داروهای مصرفی به اندازه کافی مایعات مصرف نمی کنند و دچار کم آبی بدن می شوند.
3. عدم پیروی از روتین معین
پیروی از یک برنامه روتین روزانه که زمان صرف وعده غذایی در آن معین و ثابت باشد به افراد سالمند کمک می کند تا در زمان های تعیین شده آمادگی بیشتری برای صرف یک وعده غذایی کامل داشته باشند.
۴. ناتوانی در تهیه غذا
برخی از سالمندان که به تنهایی در منزل خود زندگی می کنند، ممکن است به دلیل ناتوانی های جسمی یا احساس افسردگی تمایلی به تهیه و آماده سازی وعده های غذایی نداشته باشند. یکی از بهترین اقدامات برای رفع این مشکل استخدام یک پرستار سالمند در منزل است که با برعهده گرفتن مسئولیت آماده سازی وعده های غذایی سالم و تازه به بهبود اشتهای سالمند کمک کند.
5. از دست دادن قوه چشایی
یکی از تغییراتی که با بالارفتن سن در بدن ایجاد می شود، تغییر در تعداد و کیفیت عملکرد جوانه های چشایی است. در این شرایط سالمند برای درک و تشخیص طعم غذاها با مشکل مواجه شده و ممکن است به مرور زمان اشتهای خود را از دست بدهد.
6. مشکل در جویدن یا بلع غذا
برای سالمندانی که در مراحل جویدن یا بلع غذا با مشکل روبرور می شوند، غذا خوردن به امری دشوار و ناخوشایند تبدیل می شود. شایع ترین مشکلات جویدن و بلع غذا عبارتند از:
- پیری طبیعی (ساییدگی لثه ها)
- مشکلات دندانی
- عوارض داروها
- سابقه جراحی
- سکته مغزی، زوال عقل، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری پارکینسون یا سایر مشکلات سلامتی
۷. حساسیت به بوها
گاهی اوقات افراد سالمند، نسبت به بوی برخی از غذاها حساسیت پیدا می کنند و همین عامل ممکن است سبب ایجاد حالت تهوع یا ناتوانی در خوردن غذا شود.
8. افسردگی یا تنهایی
اختلال افسردگی به صورت میانگین از هر ۱۰ سالمند ۱ نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. بروز بی اشتهایی یک از مهم ترین عوارض جانبی افسردگی در سالمندان است. برخی از سالمندان به دلیل تنهایی و از دست دادن همسر یا دوستان نزدیک، تمایلی به صرف غذا در تنهایی نشان نمی دهند و به مرور زمان اشتهای خود را از دست می دهند.
9. احساس از دست دادن کنترل
در شرایطی که فرد سالمند برای انجام بسیاری از امور زندگی به دیگران وابستگی پیدا کند، احساس کنترل بر زندگی خود را از دست می هد. در واقع فردی که در گذشته ای نه چندان دور، علاوه بر کنترل شرایط زندگی خود، در زندگی سایر اعضای خانواده نیز مسئولیت هایی برعهده داشت حالا برای انجام کارهای معمولی زندگی به کمک دیگران وابسته شده است. ناتوانی در انتخاب غذای مورد نظر نیز یکی از مهم ترین دلایلی است که اشتهای فرد سالمند را تحت تاثیر قرار می هد.
10. ناخوشایند بودن محیط صرف غذا
سالمندان از صرف غذا در محیط های پراسترس، سرشار از اختلاف نظر یا مشاجره لذتی نمی برند. در این شرایط سالمند ممکن است سالمند غذا خوردن را با این تجربه های احساسی ناخوشایند مرتبط بداند و از حاضر شدن بر سر میز غذا اجتناب کند.
یکی از مهم ترین اقدامات برای رفع مشکل بی اشتهایی در سالمندان استخدام پرستار سالمند در منزل است. با این کار فردی با تجربه، متخصص و آگاه به صورت دایمی در کنار سالمند حضور خواهد داشت و با ایجاد بستر مناسب،شرایط بهبود اشتهای سالمند را مهیا خواهد ساخت.
مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل است که از سال های سوابق درخشان در این زمینه برخوردار ا ست.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.