۸ راهکار طبیعی برای درمان بی خوابی در سالمندان
بی خوابی در سالمندانSenior Insomniaیکی از شایع ترین علل بروز مشکلات جسمی و روانی در سالمندان است. افراد سالمند نیز درست مانند سایر گروه های سنی برای شادابی و سلامت، به خواب با کیفیت نیاز دارند.
متاسفانه بسیاری از سالمندان برای به خواب رفتن و در خواب ماندن با مشکلات عدیده ای روبرو هستند و به همین خاطر به صورت مکرر در طول شب از خواب بیدار می شوند.
تجربه بی خوابی در طول شب باعث می شود که افراد سالمند در طول روز نیز به صورت مداوم احساس خستگی داشته باشند و در انجام کارهای روزمره زندگی احساس ناتوانی کنند.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به بررسی و شناخت ترفندهای طبیعی برای رفع بی خوابی در سالمندان پرداخته ایم:
شایع ترین دلایل بی خوابی در سالمندان چیست؟
در ادامه با شایع ترین دلایل بی خوابی در سالمندان آشنا خواهید شد:
درد یامشکلات پزشکی
ابتلا به بیماری هایی مانند آرتریت، آسم، دیابت، پوکی استخوان و آلزایمر جزو مهم ترین دلایل بی خوابی در سالمندان به حساب می آیند. این بیماری های با ایجاد دردهای آزاردهنده سبب بیدار شدن مکرر سالمند در طول شب می شوند. بنابراین در صورتی که این دردهای را تجربه می کنید بهتر است که سریعاً با یک پزشک متخصص در این مورد مشورت داشته باشید.
الگوهای مخرب رفتاری
برای تنظیم الگوی خواب بهتر است که در ساعات مشخصی بخوابید و هر روز در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. قبل از خواب الکل یا کافئین مصرف نکنید یا با تلویزیون روشن به خواب نروید. تخت خود را تا حد امکان راحت و دلپذیر کرده و اتاق را تاریک و ساکت نگه دارید. اگر سیگار می کشید، سعی کنید قبل از رفتن به رختخواب سیگار نکشید.
فقدان ورزش یا هوای تازه
ورزش کردن به صورت منظم، تاثیرات مطلوبی بر بهبود کیفیت خواب دارد. زندگی کم تحرک نه تنها باعث کم خوابی شما می شود، بلکه می تواند استرس و افسردگی در دوران سالمندی را افزایش دهد. ابتلا به هر دو عامل فوق،مهم ترین دلایل ایجاد بی خوابی در سالمندان است. برای رفع این مشکل بهتر است که ورزش و لذت بردن از هوای تازه را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
سندرم های اختلالات خواب
اختلالات رایج خواب مانند سندرم پای بیقرار و آپنه خواب با افزایش سن بیشتر رخ می دهد. برای رفع اختلالات خواب به پزشک خود مراجعه کرده و برای رفع این علائم کمک های تخصصی دریافت کنید.
ناهماهنگی ساعت بیولوژیک بدن
یکی از دلایل بی خوابی سالمندان در طول شب، بروز تغییرات ساعت بیولوژیک بدن به دلیل افزایش سن است. در بسیاری از افراد سالمند، تغییرات ساعت بیولوژیک بدن باعث می شود که زمان خواب سالمند کوتاه تر شده و سالمند زودتر از گذشته بیدار شود.
با این حال، بسیاری از سالمندان به دلیل عادات ناسالم تا دیروقت بیدار می مانند و بنابراین خود را از یک خواب دلچسب شبانه محروم می کنند.
تکنیک های رفع بی خوابی در سالمندان
اگر به عنوان یک فرد سالمند با مشکلات عدیده خواب دست و پنجه نرم می کنید، بی شک استفاده از تکنیک های زیر تاثیر مطلوبی بر بهبود وضعیت خواب شما خواهد داشت:
– همیشه قبل از رفتن به رختخواب منابع الکتریکی تولید کننده نور آبی را خاموش کنید. تلویزیون، رایانه و صفحه موبایل از متداول ترین منابع نوری مختل کننده خواب در سالمندان هستند. حتی اگر یک صفحه نمایشگر باید در نزدیک شما روشن بماند، بهتر است که با یک پارچه ضخیم سطح آن را بپوشانید.
– از خوابیدن در طول روز خودداری کنید، زیرا خواب بین روز یکی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده اختلال خواب در طول شب است. به همین دلیل در صورت احساس خستگی بهتر است به جای خوابیدن یک لیوان آب خنک بنوشید، یک میان وعده انرژی زا بخورید و یا به یک پیاده روی کوتاه در خارج از منزل بروید
– یکی از شایع ترین دلایل مختل شدن خواب شبانه سالمندان، ابتلا به دردهای اسکلتی به ویژه کمردرد است. برای جبران این مشکل می توانید از یک بالش کوچک در بین پاهای خود استفاده کنید تا فشار وارد شده بر روی کمر را کاهش دهید.
– شاید قابل باور نباشد اما عدم استفاده از بالش مناسب یکی از بزرگترین دلایل بروز بی خوابی در سالمندان است. برای حل این مشکل بهتر است که در مواقعی که به پشت دراز کشیده اید از بالشی استفاده کنید که از انحنای طبیعی گردن شما حمایت می کند. همچنین لازم است که اگر به پهلو میخوابید، از هم راستا بودن سر با بقیه بدن اطمینان حاصل کنید.
– احساس گرسنگی نیز یکی از دلایل شایع بیدار شدن سالمند در طی شب است. بهترین راه برای حل این مشکل این است که قبل از خواب یک میان وعده سبک مانند غلات و شیر، کراکر و پنیر میل کنید. به خاطر داشته باشید که از نوشیدن آب فراوان در ساعات پایانی شب اجتناب کنید زیرا احساس ادرار باعث بیدار شدن مکرر شما در طول شب خواهد شد. آبرسانی به بدن امری کاملا ضروری برای حفظ سلامت و شادابی سالمندان است اما بهتر است آب مورد نیاز بدن را در طول روز نوش جان کنید.
– انجام ورزش های ملایم مانند یوگا یا تای چی در ساعات قبل از خواب تاثیر مطلوبی بر افزایش آرامش ذهن و بدن افراد سالمند دارد.
– اگر خواب سبکی دارید، از منبع نویز سفید برای جلوگیری از صداهای خیابان استفاده کنید. در حالی که می خواهید آشکارسازهای دود را بشنوید، نمی خواهید بوق ماشین و ترافیک شما را در شب بیدار نگه دارد.
ذهن خود را از نگرانی ها و مشکلات پاک کنید. یک دفتر خاطرات در کنار تخت خود داشته باشید و هر چیزی که شما را نگران می کند یادداشت کنید. اگر لازم است این کار را تا صبح ادامه دهید. قبل از خواب به موسیقی آرام گوش کنید، مدیتیشن انجام دهید و یا یک کتاب آرامش بخش بخوانید.
بنابرانی تا آنجایی که می توانید انرژی خود را برای برخورداری از خواب منظم متمرکز کنید تا بدن و ذهن خود را در شرایط عالی نگه دارید!
براساس گزارشات موجود، استفاده از راه حل های طبیعی ذکر شده باعث رفع مشکل بی خوابی در سالمندان زیادی شده است و به همین دلیل توصیه می شود که توسط پرستار سالمند برای بهبود شرایط سالمند به کار گرفته شوند.
مرکز پرستاری پرستار همراه الف به عنوان یکی از معتبرترنی مراکز ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل، به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات تخصصی به همشهریان گرامی است.
کادر مجرب پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار این مرکز با تجارب ارزشمند و تخصص کافی آماده یاری رساندن به شماست. برای استفاده از خدمات این مرکز، با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.