پرستار همراه الف
پرستار همراه الف
فهرست خدمات

پرستار همراه الف

مراقبت‌های قبل و بعد از تزریق واکسن کودکان

زمان مطالعه: 4 دقیقه

تزریق واکسن کودکان،Child Immunization یکی از مهم ترین دستاوردهای پیشرفت در  حوزه پزشکی است که با  تاثیرات عمیقی بر سلامت جامعه همراه بوده است. نقش تزریق واکسن در کاهش نرخ مرگ و میر کودکان در سرتاسر جهان غیر قابل انکار است و لازم است بیش از پیش مورد توجه همگان قرار گیرد. برای آشنایی با فواید تزریق واکسن در کودکان و مراقبت‌های لازم قبل و بعد از واکسیناسیون تا پایان این مقاله با ما همراه باشید

پرستار همراه الف

فواید تزریق واکسن کودکان

پیش از آنکه به مراقبت های مربوط به واکسیناسیون بپردازیم لازم است اندکی با فواید تزریق واکسن در کودکن آشنا شویم که مهمترین آن شامل موارد زیر است:

  • کاهش احتمال ابتلا به بیماری عفونی

تزریق واکسن باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و ایجاد ایمنی در مقابل عوامل بیماری زا می شوند.

  • کاهش نرخ مرگ و میر کودکان

ابتلا به بیماری های عفونی و واگیر دار، یکی از مهم ترین علل مرگ و میر کودکان است که واکسیناسیون مانع بزرگی بر سر راه ابتلا به این بیماری ها مرگ و میر کودکان است.

  • صرفه اقتصادی

خوشبختانه تزریق واکسن درکشور ما به صورت رایگان انجام می شود و در مقایسه با هزینه‌های درمانبیماری‌های عفونی، واکسیناسیون از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.

  • کاهش احتمال سرایت بیماری 

واکسیناسیون یکی از مهم ترین دلایل پیشگیری از انتشار و سرایت بیماری های عفونی در جامعه است بنابراین بهترین راه برای کنترل و محدودسازی عوامل ایجاد کنند بیماری های عفونی استفاده از واکسن است.

پرستار همراه الف

مراقبت های لازم قبل از تزریق واکسن کودکان

برای این که کودک برای واکسن زدن آمادگی پیدا کند لازم است کودک را در جریان لزوم واکسن و فواید تزریق آن قرار دهید. به کودک توضیح دهید که واکسن زدن باعث پیشگیری از بروز بیماری های می شود و به همین دلیل تزریق آن برای کودک بسیار مفید است.

بهتر است که چند روز قبل از واکسیناسیون، داستان هایی را در مورد تزریق واکسن و فواید آن برای کودک تعریف کنید تا برای تزریق واکسن آمادگی  ذهنی پیدا کند.

پیش از تزریق لازم است که کودک توسط پزشک اطفال مورد معاینه قرار گیرد تا از آمادگی جسمی برای تزریق واکسن برخوردار باشد زیرا برخی از عوامل مانند تب یا ابتلا به ویروس کرونا سبب به تعویق افتادن زمان تزریق واکسن می شود.

مراقبت های لازم در هنگام تزریق واکسن کودکان

همدلی با کودک را فراموش نکنید و به او بگویید که احساس نگرانی در هنگام تزریق واکسن امری طبیعی است و اشکالی ندارد اگر از این تجربه جدید  مضطرب باشد.

بهتر است هنگام واکسیناسیون کودک را در آغوش گرفته و به آرامی نوازش کنید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشد.

اگر پرستار از شما درخواست کرد که دست یا پای کودک را بی حرکت نگه دارید، از فشار دادن بیش از حد بدن کودک اجتناب کنید چرا که گاهی همین فشار درد زیادی برای کودک ایجاد می کند.

در روز تزریق واکسن حتما {کارت واکسن کودک} را به همراه داشته باشید تا کودک برطبق برنامه بهداشتی واکسینه شود.

در صورتی که کودک به دارو یا غذای خاصی حساسیت دارد لازم است این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا از واکسن مناسب برای واکسیناسیون کودک استفاده شود.

پرستار همراه الف

مراقبت‌های لازم بعد از تزریق واکسن کودکان

استفاده از مسکن های تب بر مانند استامینیفون و ایبوبروفن، پس از تزریق واکسن بسیار شایع است که با توجه به وزن کودک تعیین می شود. هرگز بدون اجازه پزشک یا مشاور بهداشتی به کودک دارو ندهید زیرا ممکن است سبب بروز مسمومیت دارویی در کودکان شود.

متخصصان بر این باورند که استفاده از کمپرس آب سرد در روز تزریق واکسن و کمپرس آب گرم در روز دوم تاثیر زیادی در کاهش درد کودک در محل تزریق واکسن دارد. البته در هر حال به عکس العمل کودک نسبت به کمپرس توجه کنید و در صورت بروز درد و گریه شدید در هنگام کمپرس، با پزشک مشورت کنید.

به کودک اطمینان دهید که پس از تزریق واکسن، تا مدت طولانی نیاز به تزریق مجدد واکسن وجود ندارد.

بخاطر شهامت و جرات کودک او را تشویق و تحسین کنید و یک هدیه مناسب برای کودک تهیه کنید.

محل تزریق واکسن را تمیز و خشک نگه دارید و از فشار یا ماساژ دادن محل تزریق واکسن اجتناب کنید.

اکثر کودکان پس از تزریق واکسن، دچار احساس ناراحتی و بی قراری می شوند که با استراحت کافی برطرف می شود، بنابراین بهتر است کودک را به استراحت کردن تشویق کرده و از انجام بازی های سنگین و فعالیت های شدید منع کنید.

آشنایی با عوارض خطرناک پس از تزریق واکسن کودکان

بااین که در بیشتر مواقع بروز عوارض جدی پس از تزریق واکسن نادر است، اما لازم است با خطرناک ترین عوارض آشنایی پیدا کنید تا در صورت مشاهده این علایم، سریعا کودک را به اورژآنس برسانید ازجمله:

واکنش های آلرژیک شدید مانند متورم شدن صورت و گلو،  احساس خارش در کل بدن، مشکل در تنقس

• واکنش های گوارشی مانند اسهال و استفراغ شدید و مکرر که سبب بروز بی آبی یا (دهیدراتاسیون) در بدن کودک می‌شود.

• تب شدید  (۴۰ درجه و بالاتر) که با مسکن کاهش پیدا نکند.

•بروز تشنج در کودکان کوچک و نوزادان که ممکن است باعوارض خطرناکی همراه باشد.

• بیهوش شدن کودک، سرگیجه که معمولاً بلافاصله پس از تزریق واکسن رخ می‌دهد و با استراحت موقت برطرف می‌شود.

پرستار همراه الف

همانگونه که بیان شد تزریق واکسن کودکان، نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های عفونی و مرگ و میر در کودکان دارد. برای حفظ سلامتی فرزندان خود هرگز بدون دلیل موجه، تزریق واکسن را به تعویق نیاندازید و براساس برنامه معمول نسبت به مراکز تزریق واکسن مراجعه کنید. اگر در هنگام یا پس از تزریق واکسن فرزند دلبندتان به کمک های فردی متخصص و باتجربه نیاز دارید، پرستاران کودک در موسسه پرستاری پرستار همراه الف آماده حضور در کنار شما و فرزندتان هستند. تنها کافیست که از طریق راه های ارتباطی با این مرکز تماس حاصل فرمایید و برای برخورداری از خدمات پرستار کودک درخواست خود را ثبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *