۱۰ ترفند طبیعی برای بهبود کیفیت خواب سالمندان
استفاده از ترفندهای کاربردی برای بهبود خواب سالمندان تاثیر زیادی در حفظ سلامت و تندرستی افراد سالمند دارد. براساس آمارهای جهانی،بسیاری از سالمندان با بالارفتن سن، برای به خواب رفتن، در خواب ماندن یا برخورداری از خواب با کیفیت با مشکلات فراوانی دست به گریبان می شوند و همواره به دنبال یافتن روش های بدون عوارض برای بهبود خواب خود هستند.
ابتلا به مشکل بی خوابی در دوران سالمندی با عوارض نسبتا شدیدی از جمله افسردگی، اضطراب، کاهش حافظه و افت کیفیت زندگی همراه است. استفاده از داروهای شیمیایی برای کنترل مشکل بی خوابی برای سالمندانی که ناچار به مصرف داروهای دیگری نیز هستند معمولا پرعارضه و خطرناک است.خوشبختانه، راهکارهای طبیعی مناسبی برای درمان بی خوابی وجود دارد که هیچ گونه عارضه ای برای فرد سالمند به همراه نخواهند داشت. توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به بررسی ۱۰ ترفند کاربردی برای بهبود کیفیت خواب سالمندان پرداخته ایم
آشنایی با چرخه خواب
قبل از اینکه به سراغ ترفندهای طبیعی بهبود خواب سالمندن بپردازیم، لازم است با چگونگی عملکرد چرخه خواب آشنا شویم. براساس تحقیقات متخصصان، چرخه خواب شامل چهار مرحله بوده که وجود هر مرحله برای تجربه خوابی آرام در شب ضروری است.
در مرحله اول، ما به خواب می رویم و امواج مغزی ما کند می شود.
در مرحله دوم دمای بدن و ضربان قلب کاهش پیدا کرده و بدن برای ورود به خواب عمیق آماده می شود.
در مرحله سوم مغز با تولید امواج دلتا وارد مرحله خواب عمیق می شود.
در مرحله چهارم مغز وارد خواب REM (حرکت سریع چشم) می شویم که در آن مغز فعال تر شده و رویا می بیند.
علل بی خوابی در افراد سالمند
عوامل زیادی در ایجاد بی خوابی در افراد سالمند نقش دارند که در ادامه با مهم تری عوامل آشنا می شوید:
۱. بیماری ها
ابتلا به بسیاری از بیماری ها سبب کاهش کیفیت خواب سالمندان می شود، از جمله درد مزمن، بیماری قلبی و مشکلات تنفسی.
۲. عوارض داروها
برخی از داروها باعث بی خوابی یا اختلال در خواب می شوند، از جمله داروهایی که برای درمان فشار خون بالا، آسم و افسردگی استفاده می شوند.
۳. تغییر در الگوی خواب
با افزایش سن، الگوی خواب سالمندان تغییر می کند و ممکن است افراد سالمند در طول شب بیشتر از خواب بیدار شوند و یا در مقایسه با قبل صبح بسیار زود از خواب بیدا شوند.
۴. سبک زندگی
برخی از اصول اشتباه در سبک زندگی مانند رژیم غذایی ناسالم، عدم ورزش و استرس بالا با تاثیر نامطلوبی بر کیفیت خواب سالمندان همراه هستند.
۱۰ ترفند طبیعی برای بهبود کیفیت خواب سالمندان
در ادامه با بهترین تکنیک های طبیعی برای ارتقاء کیفیت خواب سالمندان آشنا خواهید شد:
۱- برنامه خواب منظمی داشته باشید
ایجاد یک برنامه خواب ثابت، نقش موثری در تنظیم ساعت درونی بدن دارد و به خواب رفتن و بیدار شدن در ساعت معین را راحت تر می کند. برای بهبود برنامه خواب توصیه می شود که همواره در یک ساعت معین به خواب بروید و از خواب بیدار شوید. این کار تاثیر زیادی در بهبود کیفیت خواب به خصوص در دوران سالمندی دارد.
2. محیطی مناسب برای خواب تهیه کنید:
بهتر است محیط اتاق خواب سالمندان، اندکی خنک، ساکت و تاریک باشد و اسباب آسایش و راحتی سالمند به خوبی فراهم شده باشد. استفاده از یک تشک و بالش راحت نیز تاثیر زیادی در بهبود خواب سالمندان دارد.
۳. تکنیک های تمدد اعصاب را تمرین کنید
استفاده از تکنیک های تمدد اعصاب، مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا نقش موثری در کاهش استرس و اضطراب سالمندان دارد و سبب بهبود کیفیت خواب این افراد می شود.
۴. مصرف کافئین و الکل را محدود کنید
مصرف کافئین و الکل در ساعات پایانی روز و به خصوص قبل از خواب تاثیر زیادی در مختل شدن ساعت بیولوژیک و بروز اختلال خواب دارد. بنابراین لازم است اطرافیان و پرستار سالمند توجه ویژه ای به تغذیه سالم و حذف کافئین از وعده های غذایی انتهایی روز داشته باشند.
5. ورزش کنید
براساس تحقیقات متخصصان، سالمندانی که هر روز حداقل ۳۰ دقیقه ورزش می کنند، در مقایسه با سایر سالمندان از کیفیت خواب بهترین برخوردا هستند.
۶. از گیاهان دارویی و مواد طبیعی خواب آور استفاده کنید
خوشبختانه گیاهان دارویی سودمندی برای بهبود کیفیت خواب وجود دارند که مهم ترین آن ها شامل ریشه سنبل الطیب و چای بابونه هستند. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی ملاتونین مانند گیلاس، موز، شیر و پسته … نیز نقش موثری در شکل گیری عادات خواب سالم و بهبود کیفیت خواب در سالمندان دارد.
۷. استفاده از نور درمانی
نور درمانی یا فتوتراپی، به معنای قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید یا نور مصنوعی در طول موج های کنترل شده به منظور درمان انواع اختلالات پزشکی از جمله اختلال عاطفی فصلی، اختلالات ریتم شبانه روزی خواب و بیداری، سرطان ها و عفونت های زخم پوستی است.
استفاده از این روش درمانی برای بهبود کیفیت خواب سالمندن و تنظیم ساعت داخلی بدن با تاثیرات مطلوبی همراه است.
۸- رفتار درمانی شناختی
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی تکنیک روان شناسی موثر است که به افراد سالمند کمک می کند که بر الگوهای فکری منفی که منجر به ایجاد بی خوابی می شود، غلبه کنند.
۹. طب سوزنی
طب سوزنی یکی از موثرین روش های درمانی در طب سنتی چینی است که براساس تحقیقات انجام شده تاثیر عمیقی بر افزایش آرامش، کاهش اضطراب و درمان بی خوابی در افراد سالمند دارد.
۱۰. روغن های معطر
براساس تحقیقات انجام شده، رایحه درمانی با استفاده از روغنهای معطر مانند اسطوخودوس و بابونه برای ایجاد آرامش و بهبود کیفیت خواب در سالمندان با تاثیرات مطلوبی همراه است.
همانگونه که بیان شده برخورداری از خواب شبانه با کیفیت در دوران سالمندی، برای حفظ سلامتی و تندرستی ضروری است. استفاده از ترفند های طبیعی برای بهبود خواب سالمندان با تاثیرات شگفت انگیزی همراه است. بنابراین اگر یکی از عزیزان سالمند در خانواده شما، با مشکل بی خوابی دست و پنجه نرم می کند،ابتدا با یک پزشک متخصص در حوزه خواب مشورت کنید و با صلاح دید پزشک از ترفند های این مقاله استفاده کنید.
شرکت پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه کننده خدمات مراقبت و پرستاری در منزل است که با کادر حرفه ای به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات تخصصی به سالمندان، کودکان و بیماران است.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.