پرستار همراه الف
پرستار همراه الف
فهرست خدمات

پرستار همراه الف

روش های کنترل و مدیریت آسم در سالمندان

زمان مطالعه: 5 دقیقه

بیماری آسم در سالمندان یکی از شایع ترین بیماری های تنفسی در افراد بالای ۶۵ سال است. با این که این بیماری در دوران کودکی نیز مشاهده می شود اما افراد سالمند به دلیل مشکلات و بیماری های زمینه ای برای کنترل علایم آسم با چالش های پیچیده تری رو به رو هستند.
اگر به عنوان پرستار سالمند یا یکی از اعضای خانواده مسئولیت مراقبت از سالمند مبتلا به آسم را برعهده دارید، به کار گرفتن نکات مراقبتی این مقاله، تاثیر مطلوبی در بهبود کیفیت خدمات ارائه شده به سالمندان دارد.

پرستار همراه الف

آسم چیست؟

بیماری آسم به دلیل افزایش واکنش راه های هوایی به محرک های مختلف از جمله آلرژن ها و عواملی است که باعث انسداد راه های هوایی می شود.
انقباض عضلات اطراف راه هوایی و بروز التهاب در این مجاری، منجر به تورم پوشش داخلی راه هوایی و افزایش ترشح مخاطی در راه هوایی می شود. در این شرایط بیمار مبتلا به آسم مشکلات تنفسی و سرفه ای شدیدی را تجربه خواهد کرد.

علائم آسم در سالمندان

علائم و نشانه های آسم در افراد سالمند مشابه علائم این بیماری در سایر گروه های سنی است. علائم و نشانه های رایج آسم در افراد مسن عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • سرفه
  • گرفتگی یا درد قفسه سینه
  • خس خس سینه (صدای سوت هنگام نفس کشیدن)
  • بیدار شدن در شب به دلیل علائم آسم

روش تشخیص آسم در سالمندان

بسیاری از سالمندان مبتلا به آسم در دوران بزرگسالی به این بیماری مبتلا می شوند که این پزشکان این بیماری را به نام های «بیماری آسم با شروع بزرگسالی یا آسم دیررس» می نامند.

پزشکان برای شخیص آسم در سالمندان، سوابق پزشکی و خانوادگی سالمند را مورد بررسی قرار داده و با انجام معاینات فیزیکی و تست عملکرد ریه احتمال ابتلا به احتمال را ارزیابی می کنند.
در واقع تشخیص آسم در افراد سالمند دشوار تر است زیرا سالمندان اغلب به بیماری های دیگر باعلایم مشابه آسم روبرو مبتلا هستند.
متاسفانه به همین دلیل، بیماری آسم در این گروه سنی کمتر مورد تشخیص واقع شده و احتمال درمان به موقع آن اندک است.

بیشتر بخوانید :  درمان سندرم پاهای بیقرار در دوران سالمندی

پرستار همراه الف

مهم ترین چالش های سالمندان مبتلا به آسم چیست؟

براساس آمارهای موجود میزان مرگ و میر ناشی از آسم در افراد سالمند نسبت به افراد جوان بیشتر است . تشخیص بیماری آسم در سالمندان امری دشوار است و احتمال کمتری برای درمان به موقع این بیماری در سالمندان وجود دارد. بروز مشکلات اقتصادی و کاهش درآمد در دوران سالمندی نیز یکی دیگر از مشکلات سالمندان برای مدیریت و کنترل آسم است.

بسیاری از سالمندان مبتلا به آرتریت یا مشکلات تنفسی در هنگام استفاده از داروهای استنشاقی آسم با مشکل روبرو می شوند و همین عامل ممکن است استفاده از داروها را برای این بیماران دشوار تر کند. بنابراین مهم ترین چالش های افراد مسن در برای مدیریت آسم عبارتند از:
• تغییرات در ریه های پیر
• کاهش مهارت های ذهنی و حرکتی
• ترس و سردرگمی در مورد درمان
• هزینه های دارو
• درآمد محدود
• بیماری های زمینه ای مزمن

چگونه از سالمند مبتلا به آسم مراقبت کنیم؟

در ادامه کاربردی ترین روش های مراقبت از سالمند مبتلابه آسم بیان شده است:

اجتناب از عوامل محرک آسم

یکی از مهم ترین وظایف پرستار سالمند این است که عوامل محرک آسم در فرد سالمند را شناسایی کرده و از قرار گرفتن سالمند در معرض این عوامل جلوگیری کند.

عوامل محرک آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما به صورت کلی برخی از محرک ها از درصد تحریک کنندگی بیشتری برای آسم در سالمندان برخوردارند از جمله:
• عفونت های تنفسی ویروسی
• ورزش و فعالیت بدنی
• هوای سرد و خشک
• دما و تغییرات آب و هوایی شدید
• آلرژن ها (مانند پوسته حیوانات خانگی، گرد و غبار، گرده)
• بوهای قوی، محرک، مواد شیمیایی
• دود (آتش سوزی، پخت و پز، سیگار، بخار)
• داروها
• آلودگی هوای داخلی و خارجی
• هیجانات احساسی
بنابراین شناسایی محرک های آسم در سالمندان به شما کمک خواهد کرد که اقدامات کنترلی را به موقع به انجام برسانید.

بیشتر بخوانید :  9 مزیت پیاده روی برای سلامتی سالمندان

پرستار همراه الف

 

مصرف داروهای آسم برطبق دستور پزشک

نظارت بر مقدار و زمان مصرف داروها بر طبق دستور پزشک یکی از مهم ترین وظایف پرستار سالمند است.برخی از داروهای مربوط به آسم در سالمندان باید یک یا چندبار در روز مورد استفاده قرار گیرند که این موضوع به شدت آسم و نوع داروی تجویز شده بستگی دارد. برخی از داروهای آسم برای کنترل (یا پیشگیری) التهاب (تورم) در مجاری هوایی سالمند به کار می روند.

سایر داروهای آسم برای “تسکین فشار” در راه های هوایی سالمند سودمند هستند و هدف آنها متوقف کردن علائم پس از شروع حمله آسم است.
میزان آشنایی پرستار با داروهای تجویز شده و روش مناسب استفاده از اسپری های تنفسی تاثیر زیادی در کاهش بروز مشکلات جدی در هنگام حملات آسم در سالمندان دارد.

پیگیری برنامه درمانی آسم

بسیاری از سالمندان به دلیل نوسانات وضعیت جسمی و روانی باید به صورت منظم تحت نظارت و بررسی پزشک قرار گیرند تا در صورت نیاز نسبت به تغییر یا اصلاح داروهای مصرفی اقدام شود.
در این شرایط لازم است پرستار سالمند با بررسی و ارزیابی شرایط سالمند، در صورت مشاهده تغییرات احتمالی این موضوع را با پزشک معالج سالمند در میان بگذارد.
همکاری پرستار در بروز رسانی برنامه کنترل و درمان علایم آسم نقش موثری در ارتقا کیفیت زندگی سالمند دارد.

پرستار همراه الف

نوشیدن آب کافی

نوشیدن مایعات سالم به خصوص آب، علاوه بر مزایای بیشماری که برای سلامتی سالمند دارد در مدیریت علایم آسم نیز سودمند است. آبرسانی به بدن، سبب نازک تر شدن مخاط تنفسی سالمند شده و روند تنفس را برای سالمند تسهیل می کند.

نظارت بر تغذیه سالمند

اگر به عنوان پرستار سالمند مسئولیت طبخ غذای سالمند را برعهده دارید لازم است از تهیه غذاهای محرک و آلرژیک خودداری کنید.
همچنین محدود کردن غذاهایی که قند یا چربی سرخ‌شده بالایی دارند نیز برای کنترل علایم آسم ضروری است زیرا هر دو مورد سبب افزایش ترشح مخاط و ضخیم شدن مجاری تنفسی می شوند.

بیشتر بخوانید :  آشنایی با 10 وظیفه اصلی پرستار سالمند در منزل

 

اگر برای مراقبت و پرستاری یک عزیز سالمند مبتلا به آسم به دریافت کمک های تخصصی نیاز دارید، مرکز پرستاری پرستار همراه الف آماده یاری رساندن به شماست. این مرکز با برخورداری از کادر پرستاری با تجربه و متخصص به صورت شبانه روزی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. برای برخورداری از خدمات پرستاری از سالمند، پرستاری از بیمار و پرستاری از کودک در منزل با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *