اقدامات مراقبتی بعد از شکستگی استخوان در کودکان
شکستگی استخوان در کودکان Broken Bones یک اتفاق دردناک برای کودک و حادثه ای نگران کننده برای والدین و پرستار کودک است. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که نیروی وارد شده به استخوان، بیشتر از ظرفیت تحمل بافت استخوان باشد.
در این شرایط فشار وارد شده سبب بروز شکستگی در ساختار استخوان شده و نتیجه آن بروز درد، از دست دادن عملکرد و گاهی خونریزی و آسیب در اطراف محل شکستگی است.
از آنجایی که دوران کودکی سرشار از هیجانات و بازی های پرشور و خطرساز است، بروز شکستگی استخوان مشکلی شایع در میان کودکان است، به همین دلیل لازم است که والدین و پرستار کودک از اقدامات مراقبتی لازم برای شکستگی استخوان در کودکان اطلاعات کافی در اختیار داشته باشند که دراین مقاله به بیان این نکات پرداخته ایم.
علل اصلی شکستگی استخوان در کودکان چیست؟
شایع تری دلایل بروز شکستگی استخوان در کودکان، حوادثی مثل زمین خوردن، تصادف یا حوادث ورزشی است که هر ساله تعداد زیادی از کودکان را روانه مراکز درمانی می کند.
انواع شکستگی های استخوان در کودکان
انواع شکستگی استخوان عبارتند از:
- شکستگی گرین استیک: شکستگی فقط در یک طرف استخوان
- شکستگی سگک یا چنبره: خم شدن به بیرون در یک طرف استخوان بدون شکستن طرف دیگر
- شکستگی بیرون زدگی: زمانی که یک تاندون یا رباط از یک قطعه کوچک استخوان جدا می شود.
- شکستگی صفحه رشد: شکستگی در ناحیه استخوان در حال رشد کودک یا نوجوان
- شکستگی استرس: یک ترک کوچک در استخوان
- شکستگی خرد شده: یک استخوان به بیش از دو قطعه می شکند
- شکستگی فشاری: فروپاشی استخوان
علائم و نشانه های شکستگی استخوان چیست؟
علائم شکستگی به نوع شکستگی و محل استخوان آسیب دیده بستگی دارد. در واقع بروز شکستگی استخوان همیشه اتفاقی دردناک است و همچنین ممکن است تورم و کبودی زیادی در منطقه شکستگی بوجود آورد. به همین دلیل معمولاً حرکت دادن و استفاده از ناحیه آسیب دیده معمولا برای کودک بسیار دشوار و غیر ممکن است.البته گاهی اوقات مشاهده تغییر شکل در ساختار بدن یکی از مهم ترین علائم بروز شکستگی استخوان است.
شکستگی استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
معمولاً، پزشکان از روش عکسبرداری با اشعه ایکس برای تشخیص دقیق شکستگی استخوان استفاده می کنند. مهم ترین کاربرد های تشخیصی اشعه ایکس برای تایید شکستگی، محل شکستگی و نوع شکستگی استخوان است.
روش درمان شکستگی استخوان
پزشکان اکثر استخوان های شکسته را با گچ، آتل یا بریس درمان می کنند. این کار از حرکت استخوان شکسته در حین بهبودی جلوگیری به عمل می آورد. حتی استخوانهای شکستهای که در یک ردیف قرار نمیگیرند (که به آنها جابهجا میگویند) با این روش درمانی، به مرور زمان مستقیماً بهبود پیدا می کنند.
گاهی اوقات استخوان های جابجا شده قبل از قرار دادن گچ، آتل یا بریس بایددر جای خود قرار بگیرند. این کار از طریق جاانداختن استخوان انجام می شود که باید حتماً توسط یک پزشک متخصص ارتوپدی انجام شود.
دو نوع جاانداختن استخوان وجود دارند که عبارتند از:
جاانداختن بسته: این کار در اورژانس یا اتاق عمل و پس از دریافت دارو برای کاهش درد کودک انجام می شود. جراح پس از بی حسی، استخوان ها را به موقعیت مناسب خودشان برمی گرداند و در این روش هیچ برشی روی پوست ایجاد نمی شود.
جاانداختن باز. این جراحی برای آسیب های پیچیده تر استفاده می شود که در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی اتفاق می افتد. در طی این روش، جراح یک برش روی پوست بدن ایجاد می کند و استخوان ها را به موقعیت مناسب برمی گرداند. در طی این عمل ممکن است پزشک از پیچ ها یا سیم هایی برای نگه داشتن استخوان ها در کنار هم استفاده کند.
استخوان های شکسته چگونه بهبود پیدا می کنند؟
در چند روز اول پس از شکستگی، بدن یک لخته خون (یا هماتوم) در اطراف استخوان شکسته تشکیل می دهد. این لخته خون، از استخوان محافظت می کند و سلول های مورد نیاز برای بهبودی را فراهم می آورد.
سپس، بافتی خاصی در اطراف استخوان شکسته تشکیل می شود که به نام بافت کالوس شناخته می شود و سبب پیوند دادن استخوان های شکسته به یکدیگر می شود. البته این بافت در ابتدا اندکی نرم است و سپس در هفته های بعد سخت تر و قوی تر می شود.
تشکیل و بهبودی کامل استخوان جدید، به هفتهها تا ماهها زمان نیاز دارد که باید در یک دوره استراحت انجام شود.
اقدامات مراقبتی برای شکستگی استخوان کودک
همانطور که کودک در حال طی مراحل بهبودی شکستگی استخوان قرار دارد، اقدامات مراقبتی مطلوبی وجود دارد که می توانید به عنوان والدین و پرستار کودک به انجام برسانید:
- برای کودک رژیم غذایی سالم فراهم کنید که حاوی مقدار زیادی کلسیم و ویتامین D باشد
- از گچ یا آتل اطراف استخوان، به خوبی مراقبت کنید
- دستورالعمل های پزشک در مورد رعایت بهداشت و استراحت یا انجام هر گونه تمرین ورزشی را رعایت کنید
- در تمام زمان های معین شده به ملاقات های پزشکی بروید تا شرایط کودک از نزدیک مورد معاینه پزشک قرار گیرد.
بنابراین، شکستگی استخوان اتفاقی رایج در دوران کودکی است که با درمان و مراقبت های لازم به سرعت بهبود پیدا می کند. البته آگاهی و مهارت پرستار کودک در ارائه خدمات مراقبت از شکستگی استخوان اهمیت زیادی در بهبود شرایط کودک دارد.
اگر با مشکل شکستگی استخوان در کودکان روبرو شده اید، و برای مراقبت از فرزند دلبند خود به دریافت کمک های تخصصی نیاز دارید، شرکت پرستاری پرستار همراه الف، به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمت به شما عزیزان است.
کادر پرستار کودک این مرکز، با برخورداری از دانش و تجربه لازم، در کلیه ایام هفته آماده یاری رساندن به شما و فرزند دلنبدتان هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در این مرکز تماس حاصل فرمایید.