هر آنچه باید درباره معاینات دورهای سالمندان بدانید
معاینات دورهای سالمندان Geriatric Periodic Health Exam یکی از مهم ترین الزامات زندگی افراد سالمند است چرا که احتمال ابتلا به بیماری های جسمی و روانی در این دوره از زندگی به صورت چشمگیری افزایش پیدا می کند. انجام منظم معاینات دوره ای سالمندان نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی و تداوم سلامت افراد سالمند دارد.
افرادی که به صورت منظم تحت این معاینات دوره ای قرار می گیرند، به دلیل شناسایی زود هنگام بیماری ها و کنترل عوامل خطرساز از عمر طولانی تری برخوردار شده و زندگی سالم تری را تجربه می کنند. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به بررسی اهمیت معاینات دوره ای سالمندان و ضرورت انجام آنها می پردازیم:
چرا معاینات دورهای سالمندان مهم است؟
در ادامه با اهمیت انجام منظم معاینات دوره ای سالمندان آشنا خواهید شد:
تشخیص زودهنگام بیماریها
متخصصان بر این باورند که بسیاری از بیماری های مزمن شایع در دوران سالمندی از جمله دیابت، بیماری های قلبی و فشار خون در مراحل اولیه دارای نشانه های هشدار دهنده ای هستند که در صورت شناسایی به موقع قابل کنترل و درمان هستند. بی شک سالمندی که به صورت منظم تحت معاینات دوره ای قرار گرفته باشد از شانس بیشتری برای تشخیص زودهنگام این بیماری ها برخوردار است .
کنترل عوامل خطرساز
انجام معاینات دورهای سالمندان به پزشکان کمک می کند که با شناسایی زودهنگام عوامل خظرساز و کنترل کردن عوامل زمینه ساز بیماری ها، از پیشرفت این بیماری های پیشگیری به عمل آورند. مهم ترین عوامل خطر ساز که در این معاینات قابل شناسایی و کنترل هستند می توان به چاقی، کلسترول بالا و سیگار اشاره کرد.
ارتقاء کیفیت زندگی
افراد سالمندی که به دلیل پایش و انجام منظم معاینات دوره ای، به صورت فعال از عوامل خطر ساز دوری می کنند و علائم بیماری های مزمن را تحت کنترل قرار می دهند، از کیفیت زندگی بهتری برخوردار هستند. این افراد با تغییر سبک زندگی و استفاده از الگوی های سالم رضایت و کیفیت بیشتری را در زندگی خود تجربه می کنند.
کاهش هزینههای درمانی
بی شک تشخیص زودهنگام و به موقع بیماری های سالمندان نقش موثری در کاهش هزینه های درمانی فردی و سیستم بهداشت کشور دارد.
مهمترین معاینات دورهای سالمندان
معاینه فیزیکی کامل: شامل بررسی فشار خون، ضربان قلب، وزن، قد، بینایی، شنوایی و بررسی وجود هرگونه ناهنجاری در اندامها و مفاصل میشود.
آزمایش خون: شامل آزمایشهای خون برای بررسی قند خون، کلسترول، چربیها، عملکرد کلیهها، کبد و تیروئید میشود.
آزمایش ادرار: برای بررسی عفونتهای ادراری، دیابت و سایر اختلالات کلیوی انجام میشود.
الکتروکاردیوگرام (ECG): برای ارزیابی عملکرد قلب استفاده میشود.
اکوکاردیوگرافی: برای بررسی ساختار و عملکرد قلب با استفاده از امواج صوتی انجام میشود.
آزمایشهای تنفسی: برای بررسی عملکرد ریهها و تشخیص بیماریهای ریوی مانند آسم و برونشیت مزمن انجام میشود.
ماموگرافی: برای غربالگری سرطان سینه در زنان بالای 40 سال انجام میشود.
پاپ اسمیر: برای غربالگری سرطان دهانه رحم در زنان انجام میشود.
کلونوسکوپی: برای بررسی روده بزرگ و تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ انجام میشود.
بررسی تراکم استخوان: برای تشخیص پوکی استخوان و جلوگیری از شکستگی انجام میشود.
مناسب ترین فواصل زمانی انجام معاینات دورهای سالمندان
برای تعیین فواصل زمانی مناسب انجام معاینات دورهای سالمندان باید به عواملی مانند سن، جنسیت، سابقه پزشکی و سایر عوامل خطرساز فردی توجه کافی شود. برای تعیین مناسب ترین فواصل زمانی برنامه معاینات دورهای بهتر است با پزشک متخصص مشورت انجام شود.
اما به صورت کلی متخصصان توصیه می کنند که کلیه افراد سالم بالای 65 سال، سالانه یکبار به صورت کامل تحت معاینات دقیق پزشکی قرار گیرند. در ادامه با بالا رفتن سن لازم است که این معاینات در فواصل زمانی کمتری انجام شود که این مورد براساس شرایط جسمی فرد تعیین می شود.
از سویی دیگر، برخی از بیماریها مانند سرطان سینه و پروستات، در در برخی از خانواده ها به صورت ارثی شیوع بیشتری دارد و به همین دلیل لازم است که افراد مستعد در فواصل زمانی کوتاه تر تحت غربالگری های تشخیص سرطان قرار گیرند.
براساس آمارهای موجود افراد چاق،سیگاری، مبتلا به فشار خون بالا و کلسترول بالا بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری های مزمن و خطرناک قرار دارند و باید به صورت مداوم تحت نظر و پایش قرار گیرند.
مهم ترین تکنیک های پیشگیری از سرطان در دوران سالمندی
با توجه به شیوع گسترده انواع سرطان در دوران سالمندی، استفاده از تکنیک های پیشگیری کننده از بروز این بیمار ها نقش موثری در ارتقا کیفیت زندگی سالمندان دارد. متخصصان بر این باورند که استفاده از تغذیه سالم و انجام منظم فعالیت های بدنی به صورت مسقیم با حفظ سلامت و افزایش طول عمر سالمندان ارتباط دارد.
براساس نظر متخصصان تغذیه یک رژیم غذایی متعادل و سالم از انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کمچرب و پروتئین تشکیل شده است.
از سویی دیگر، انجام منظم فعالیت های بدنی در دوران سالمندی، تاثیرات مطلوبی در بهبود ظاهر و تقویت عضلات بدن، بهبود وضعیت تعادل بدن و کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی دارد. همچنین سالمندانی که به صورت مکرر از ورزش های سبک و مناسب استفاده می کنند از روحیه و نشاط بیشتری برخوردار هستند و رضایت بیشتری را در زندگی فردی و اجتماعی خود تجربه می کنند.
بنابراین قرار گیری سالمندان تحت معاینات دورهای، یکی از مهمترین راهکارهای موجود در جهت حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی سالمندان است. انجام منظم معاینات دورهای سالمندان نقش موثری در تشخیص زود هنگام و به موقع بسیاری از بیماری های خطرناک مانند سرطان و عوارض این بیماری ها دارد.
خوشیختانه بسیاری از سالمندان با اصلاح سبک زندگی و استفاده از تکنیک های تغذیه سالم و فعالیت های ورززشی مناسب، از خطر ابتلا به سرطان های خطرناک و بیماری های مزمن نجات پیدا می کنند.
لازم است که اعضای خانواده و پرستار سالمند از اهمیت معاینات دورهای سالمندان آگاهی کافی کسب کرده و برنامه ریزی مناسب برای انجام منظم این معاینات را فراهم آورند.
مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری از سالمند در منزل است که با سوابق درخشان و تجارب ارزشمند آماده ارائه خدمات حرفه ای به مشتریان گرامی است. کادر مجرب پرستار سالمند، پرستار کودک و پرستار بیمار در این مرکز به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمت به خانواده های گرامی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش دسترسی به این خدمات با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.