نکات طلایی برای پرستاری از کودک بی اشتها
پرستاری از کودک بی اشتها یکی از بزرگترین نگرانی های والدین و پرستار کودک است، اما باید بدانید که بی اشتهایی موقتی در میان کودکان امری طبیعی است. برای این که کودک تمایل بیشتری به غذا خوردن پیدا کند روش های متنوعی وجود دارد که می توان برای رفع مشکل بی اشتهایی کودک از این ترفند ها استفاده کرد. بنابراین اگر پرستار کودک هستید و کودک تحت مراقبت شما دچار به اشتهایی شده است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید
مهم ترین دلایل بی اشتهایی کودک
بی اشهایی کودک سالم دلایل متنوعی دارند که مهم ترین آنها عبارتند از:
- اشتهای کودک نوپا به دلیل جهش های رشد و تغییر در سطح فعالیت به صورت دایم در حال نوسان است
- سرعت رشد در دوران نوپایی اندکی کند می شود، بنابراین کودکان نوپا به اندازه زمانی که نوزاد بودند غذا نمیخورند.
- معده کودکان نوپا حجم کمی دارد
- کودکان نوپا علاقه زیادی به کشف دنیای اطراف خود دارند، بنابراین فرصت کوتاهی برای غذا خوردن دارند
- کودکان نوپا به مستقل شدن علاقه دارند و به همین دلیل ممکن است از قوانینی مانند غذا خوردن سرپیچی کنند.
نکات طلایی برای غذا خورکردن کودک بی اشتها
برای رفع بی اشتهایی کودک از این نکات استفاده کنید و شاهد نتایج چشمگیر آن باشید:
طبق برنامه غذایی روتین پیش بروید
در شرایطی که کودک دچار بی اشتهایی شده است همچنان در زمان های منظم وعده های غذایی را برای کودک آماده کنید و در اختیار او قرار دهید.اگر کودک تمایلی به غذا خوردن نشان ندهد یا وعده غذایی را به صورت نیمه کاره رها کند بهتر است در وعده بعدی مقدار کمتری غذا در ظرف او بریزید. اگر کودک پس از صرف وعده کوچک همچنان گرسنه باشد مطمئنا از شما غذای بیشتری طلب خواهد کرد.
کودک بی اشتها را مجبور به غذا خوردن نکنید
هرگز کودک را مجبور نکنید که کل غذای داخل ظرف را بخورد، زیرا با این کار به کودک استرس زیادی وارد خواهید کرد و کودک در هنگام صرف وعده های غذایی دچار نگرانی خواهد شد. بهترین کار این است که در مورد هر نوع غذایی که کودک می خورد یا نمی خورد اظهار نظر نکنید.
از میان وعده های مغذی استفاده کنید
استفاده از میان وعده ها، در زمانهای منظم بین وعدههای غذایی اقدامی سودمند برای بهبود اشتهای کودک است. میوهها و سبزیجات انتخاب های مناسبی برای جبران کمبود انرژی دریافتی در وعده های غذایی اصلی کودک هستند.
به اشتهای طبیعی کودک اعتماد کنید
اگر کودک گاهی اوقات تمایل چندانی به غذا خوردن نشان نمی دهد نگران نباشید. همانگونه که بیان شد این رفتار برای کودکان نوپا امری طبیعی است بنابرای به قضاوت کودک در مورد مقدار غذای مورد نیاز او اطمینان کنید و اجازه دهید هر چه قدر که دوست دارد غذا بخورد.
به کودک بی اشتها اجازه دهید که هر چقدر دوست دارد غذا بخورد
اگر کودک را تشویق کنید که هر چه قدر که دوست دارد غذا بخورد در واقع به او کمک کرده اید که به احساس خود در مورد غذا خوردن اعتماد داشته باشد و در آینده از رفتار تغذیه ای سالمی برخوردار خواهد شد.
از بی اشتهایی کودک وحشت نکنید
اگر کودک در طول یک روز یا حتی یک هفته کمتر غذا بخورد اشکالی ندارد زیرا ممکن است فردا یا هفته آینده گرسنهتر باشد و تمایل بیشتری به غذاخوردن نشان دهد.
محیط غذا خوردن کودک بی اشتها را شاد کنید
- زمان صرف غذا را به یک مناسبت خانوادگی شاد، منظم و اجتماعی تبدیل کنید. هر زمان که فرصت داشتید کل اعضای خانواده را درکنار هم جمع کنید تا در کنار کودک غذا بخورید
- به کودک نشان دهید که چقدر از غذا خوردن لذت می برید
- برای تهیه وعده های غذایی یا چیدن میز غذا از مشارکت کودک استفاده کنید.
- بهترین زمان برای ارائه غذاهای جدید زمانی که کودک کاملا آرام باشد اما در شرایطی که کودک خیلی خسته است یا حواسش به چیزهای دیگر پرت شده است از ارائه غذاهای جدید خودداری کنید.
برای غذا دادن به کودک بی اشتها زمان کافی صرف کنید
برای صرف وعده غذایی کودک حداقل ۲۰ دقیقه زمان در نظر بگیرید. اگر کودک در این فاصله زمانی تمایلی به غذا خوردن نشان نداد با آرامش غذا را از مقابل کودک بردارید. بعد از این زمان از ارائه میان وعده یا وعده غذایی جایگزین به کودک خودداری کنید و فقط تا زمان میان وعده یا وعده غذایی بعدی به کودک نوشیدنی های معمولی و آب بدهید.
هرگز برای غذا خوردن به کودک رشوه و پاداش ندهید
هرگز برای این که کودک غذا بخورد به او رشوه ندهید زیرا این کار باعث می شود که کودک تصور کند غذا خوردن امری طاقت فرساست و باید در مقابل آن پاداش طلب کند.
صبر داشته باشید
برای این که کودک نسبت به غذای جدید علاقه نشان دهد ممکن است لازم باشد که ۱۰-۱۵ بار یا بیشتر غذا را به کودک ارائه دهید تا کودک با غذاهای جدید آشنا شود، آن را بپذیرد و از آن لذت ببرد.
اجازه دهید کودک با خانواده غذا بخورد
به کودک همان غذایی را بدهید که قرار است تمام اعضای خانواده از آن میل کنند. اگر کودک بقیه اعضای خانواده را در حال خوردن یک غذای جدید ببیند احتمال این که آن را امتحان کند خیلی بیشتر می شود. در این شرایط کودک از مزایای تغذیه ای طیف گسترده ای از غذاها بهره مند خواهد شد و با طعم ها و مزه های جدید آشنا می شود.
به کودک اجازه دهید که مسقلانه غذا بخورد
اجازه دهید که کودک غذا را لمس کند، آن را لیس بزند و با آن بازی کند. در این شرایط احتمال آشفتگی و کثیف شدن لباس های کودک بیشتر است اما ارزش بهبود اشتهای کودک را دارد.غذاهای جدید را همراه با غذاهایی که کودک دوست دارد ارائه کنید در این شرایط احتمال پذیرش کودک بیشتر خواهد شد. به کودک اجازه دهید که با دست های خود و به صورت مستقل غذا بخورد و تنها در صورت نیاز مداخله کنید.
از رژیم غذایی یکنواخت پرهیز کنید
ذکر این نکته ضروری است که اگر کودک به یک نوع غذای خاص علاقه نشان داد نباید باعث محدود شدن تنوع غذایی کودک شود بلکه کودک برای رشد و نمو سالم به غذاهای متنوع نیاز دارد.
با پزشک مشورت کنید
نهایتا اگر متوجه شده اید که علت بی اشتهایی کودک ممکن است کسالت و بیماری خاصی باشد بهتر است در اسرع وقت کودک را نزد پزشک اطفال ببرید تا بررسی های لازم انجام شود.
مرکز پرستاری پرستار همراه الف با همکاری تیم درمانی و مراقبتی متخصص و مجرب در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمات تخصصی به سالمندان، کودکان و بیماران در منزل است. با همکاران ما تماس حاصل فرمایید تا در اسرع وقت خدمات موردنیاز خود را با کیفیت بی نظیر و قیمتی مناسب دریافت کنید