پرستار همراه الف
پرستار همراه الف
فهرست خدمات

پرستار همراه الف

گوش درد در نوزادان: علائم، علل و درمان‌های خانگی

گوش درد در نوزادان یکی از رایج ترین بیماری های نوزادان است که دلایل مختلفی دارد. عفونی شدن گوش، تجمع مواد زائد و یا حتی رویش دندان های جدید همگی از علل شایع بروز گوش درد در این رده سنی به شمار می روند.  از آن جایی که بیشتر والدین و پرستار کودک با این مشکل روبرو می شوند، تصمیم گرفته ایم که در این مقاله به بررسی علائم و علل گوش درد در نوزدان بپردازیم و درمان های خانگی این مشکل را مورد بررسی قرار دهیم:

پرستار همراه الف

علائم گوش درد در نوزادان

یکی از  سوالات پرتکرار والدین و پرستار کودک درخصوص گوش درد در نوزادان این است که چگونه متوجه شویم که نوزاد دچار گوش درد شده است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ابتلا به گوش درد با علائم خاصی همراه است که با تشخیص به موقع این علائم می توان از پیشرفت گوش درد نوزداد جلوگیری به عمل آورد از جمله:

گریه بیش از حد و غیرمعمول

در صورتی که نوزاد بدون هیچ دلیل مشخصی به صورت مداوم گریه کند، باید احتمال ابتلای نوزاد به گوش درد را مورد توجه قرار دارد.

بی قراری

معمولاً نوزادان مبتلا به گوش درد دچار بی قراری و ناآرامی می شوند و به سختی به خواب می روند.

کشیدن گوش

در صورتی که نوزاد به صورت دائمی گوش خود را بکشد یا به گوش خود دست بزند،احتمال گوش درد در نوزاد وجود دارد.

تب

تب در نوزادان ممکن است به دلیل بروز عفونت گوش در نوزادان رخ دهد.

ترشح از گوش

اگر از گوش نوزاد شما چرک یا مایع خارج می شود، ممکن است عفونت گوش داشته باشد. اگر به نظر می رسد نوزاد شما به صداها توجه نمی کند یا نسبت به آنها واکنش نشان نمی دهد، ممکن است مشکل شنوایی داشته باشد.

علل گوش درد در نوزادان

مهم ترین دلایل گوش درد در نوزادان شامل عوامل زیر است:

عفونت گوش:  یکی از شایع ترین علل گوش درد در نوزادن، عفونت گوش میانی است که توسط عوامل باکتریایی یا ویروسی ایجاد می شود.
تجمع جرم گوش: نوعی ماده مومی در کانال گوش تشکیل می شود که به نام جرم گوش شناخته می شود و در صورت تجمع بیش از حد ممکن است سبب انسداد کانال گوش و گوش درد در نوزادن شود.

رویش دندان: احتمال بروز گوش درد در نوزادان در برخی از نوزادان در هنگام دندان درآوردن بیشتر است.
سینوزیت:  مشکل التهاب سینوس ها که به نام سینوزیت شناخته می شود یکی از مهم ترین دلایل گوش درد در نوزادن است.
آلرژی: بروز التهاب و تورم در لوله های شیپور استاش که گوش میانی را به پشت حلق وصل می کنند، یکی از دلایل گوش درد در نوزادان بوده که با عوامل آلرژیک مرتبط است.

پرستار همراه الف

روش های تشخیص گوش درد در نوزادان

بهترین گزینه برای تشخیص گوش درد در نوزادن، مراجعه به پزشک و انجام معاینات فیزیکی دقیق است. معمولاً پزشکان در هنگام معاینه گوش نوزادان از ابزار خاصی به نام اتوسکوپ استفاده می کنند. گاهی اوقات پزشکان برای تأیید تشخیص اولیه اقدام به تجویز آزمایشاتی مانند تمپانومتری یا اودیومتری می کنند.

درمان گوش درد در نوزادان

یکی از مهم ترین عوامل موثر در درمان گوش درد در نوزادان شناسایی علت اصلی ایجاد درد است. پس از تشخیص علل ایجاد کننده گوش درد، پزشکان می توانند بهترین روش درمان برای رفع این مشکل را تجویز کنند که عمدتاً شامل موارد زیر است:

  • رویش دندان جدید: بهترین روش برای تسکین درد ناشی از رویش دندان استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن است.
  • سینوزیت: برای درمان گوش درد ناشی از سینوزیت می توان از داروهای ضد احتقان، آنتی بیوتیک ها (در صورت عفونت) و اسپری های نمکی استفاده کرد.
  • آلرژی: در صورت بروز گوش درد ناشی از آلرژی می توان از طریق اجتناب از عوامل محرک و استفاده از داروهای ضد آلرژی و ایمونوتراپی مشکل گشو درد در نوزادان را برطرف کرد.
  • عفونت گوش: در برخی از موارد، استفاده از آنتی بیوتیک های از بین برنده عفونت در گوش، روش موثری برای درمان این مشکل  است.
  • تجمع جرم گوش: در صورتی که گوش درد به دلیل تجمع جرم در گوش نوزاد رخ دهد،معمولا پزشک با استفاده از ابرازهای مخصوص اقدام به خارج کردن جرم گوش می کند.

درمان‌های خانگی گوش درد در نوزادان

به موازات درمان‌های پزشکی، روش های درمانی خانگی موثری وجود دارند که می توان برای تسکین گوش درد در نوزادان از این روش ها استفاده کرد:

  • کمپرس گرم: برای تسکین درد و التهاب گوش درد در نوزادن می توان از یک حوله گرم بر روی گوش نوزاد استفاده کرد.
  • قطره گوش: برخی از قطره های تسکین درد گوش مانند سالیسیلیک اسید بدون نسخه پزشک قابل دسترس است.
  • مسکن های بدون نسخه: استفاده از داروهای مسکنی مانند استامینوفن برای تسکین درد و تب نوزادان کاربرد فراوانی دارد.
  • شیردهی: یکی از مهم ترین خواص شیر مادر، بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد و افزایش توانایی برای مبارزه با عفونت های بدن از جمله عفونت گوش است.
  • افزایش رطوبت محیط: می توان برای افزایش رطوبت هوا و رقیق شدن مخاط گوش نوزاد می توان از بخور سرد در اتاق کودک استفاده کرد.

پرستار همراه الف

نکات مهم در خصوص گوش درد در نوزادان

در صورتی مشاهده تب بالا،  خروج ترشح چرکی از گوش، یا مشکل در شنوایی سریعا نوزاد را به پزشک برسانید. حتی الامکان بدون دستور پزشک از داروهای بدون نسخه برای نوزاد استفاده نکنید و تنها با دستور پزشک به نوزاد دارو بدهید.

هرگز برای پاک کردن گوش نوزاد از گوش پاک کن استفاده نکنید.  از قرار دادن نوزاد در مجاورت دود سیگار خودداری کنید زیرا سبب افزایش احتمال بروز گوش درد در نوزادان می شود.

پیشگیری از گوش درد در نوزادان

یکی از موثرترین روش ها برای تقویت سیستم ایمنی نبدن نوزاد و کاهش احتمال بروز عفونت گوش می توان به شیردهی مادر به کودک اشاره کرد. از سویی دیگر واکسینه شدن کودک براساس جدول سنی واکسیناسیون، نقش موثری در بهبود شرایط جسمی و ایمنی نوزادان دارد.

همچنین لازم است که والدین و پرستار کودک به صورت مداوم دست های خود را مورد شستشو قرار دهند تا از انتقال آلودگی های خارجی به نوزاد اجتناب کنند. دور کردن نوزاد از هوای آلوده و اجتناب از دود سیگار نیز نقش موثری در کاهش احتمال گوش درد در نوزادان دارد.

در صورتی که به عنوان والدین یا پرستار نوزاد تجربه ناراحت کننده گوش درد در نوزادان را پشت سرگذاشته اید و از بروز مجدد این مشکل نگران هستید، می توانید با استفاده از تکنیک های فوق، از این مشکل جلوگیری به عمل آورید.

مرکز پرستاری پرستار همراه الف یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری و مراقبت از کودکان، سالمندان و بیماران در منزل است. برای استفاده از خدمات این مرکز می توانید با همکاران ما در واحد مشاوره تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *