۹ راز جوان نگه داشتن مغز در دوران سالمندی
یکی از آرزوهای دیرین بشر جوان نگه داشتن مغز در دوران سالمندی است، زیرا بسیاری از افراد سالمند به دلیل اختلالات ارگانیک دچار بیماری ها عصبی ناتوان کننده ای مانند زوال عقل و آلزایمر می شوند.
با این که مشکلات ناشی از نقص حافظه ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما شیوع این بیماری ها در دوران سالمندی بیشتر است و باعث کاهش کیفیت زندگی افراد سالمند می شود.
خوشبختانه مطالعات دانشمندان نشان داده است که اقدامات پیشگیرانه ای برای فعال نگه داشتن مغز در دوران سالمندی وجود دارد که در این مقاله با این فاکتورها آشنا خواهیدشد:
۱. به یادگیری ادامه دهید
مشاهدات دانشمندان نشان داده است که سطح تحصیلات بالاتر با عملکرد ذهنی بهتر در دوران سالمندی مرتبط است. بنابراین پرورش مغز با آموزش های پیشرفته ذهنی سبب بهبود و تقویت حافظه خواهد شد.
اعتقاد بر این است که به چالش کشیدن مغز با ورزش های ذهنی، فرآیندهایی را فعال می کند که به حفظ سلول های مغزی کمک می کند و ارتباط بین سلول های را تحریک می کند.
بنابراین دنبال کردن یک سرگرمی ذهنی یا یادگیری یک مهارت جدید تاثیر بسیاری مطلوبی بر فعال نگه داشتن سن در دوران سالمندی دارد از جمله حل کردن پازل، مربع روبیک و سودوکو
۲. مراقب احساسات خود باشید
معمولا افراد سالمندی که مضطرب، افسرده، کم خواب یا خسته هستند، در آزمون های سنجش عملکرد ذهن، نمرات کمتری کسب می کنند. با این که مشاهده نمرات ضعیف لزوماً به معنای افزایش خطر زوال عقل در دوران سالمندی نیست، اما برخورداری از سلامت روان و خواب آرام مطمئناً تاثیر بسیار مطلوبی بر فعال نگه داشتن مغز در دوران سالمندی دارد.
۳. به توانایی های خود ایمان داشته باشید
باور کردن کلیشه های منفی در مورد ناتوانی در دوران سالمندی سبب پیشرفت روند ضعف حافظه در این دوران می شود. افراد سالمندی که بینش مثبت تری به توانایی های خود دارند در کلیه فعالیت های جسمی و ذهنی عملکرد بهتری نشان می دهند.
بنابراین برای فعال نگه داشتن مغز در دوران سالمندی بهترین گزینه ایمان داشتن به توانای های فردی و انجام تمریناتی است که به حفظ مهارت های حافظه کمک می کنند.
۴. فعالیت بدنی داشته باشید
براساس تحقیقات اخیر استفاده از عضلات بدن در حین ورزش سبب تقویت توانای ذهنی و تفکر می شود. در بررسی های آزمایشگاهی موش هایی که به طور منظم ورزش میکردند از تعداد رگهای خونی بیشتری در مغز خود برخوردار بودند. در این شرایط میزان خونرسانی به بخش هایی از مغز که مسئول تفکر بودند افزایش چشمگیری نشان می دهد.
از سویی دیگر ورزش کردن باعث رشد سلول های عصبی جدید و افزایش ارتباطات بین سلول های مغز (سیناپس) می شود در نتیجه فرد سالمند از مغز کارآمدتر، منعطف تر و سازگارتری برخوردار خواهند شد یوانات پیر می انجامد.
همچنین ورزش کردن با کاهش فشار خون، کاهش سطح کلسترول و متعادل کردن قند خون سبب کاهش استرس ذهنی شده و مغز را در وضعیت سالم تری قرار می دهد.
۵. از تکنیک تکرار با صدای بلند استفاده کنید
هنگامی که می خواهید چیزی را که به تازگی شنیده اید، خوانده اید یا درباره آن فکر کرده اید به خاطر بسپارید، آن را با صدای بلند تکرار کنید یا یادداشت کنید. به این ترتیب، روند ثبت موضوع مورد نظر در حافظه را تقویت خواهید کرد به عنوان مثال، اگر به تازگی به فردی آشنا شده اید، هنگام صحبت با او از نام او استفاده کنید مثلا بگویید علی امیدوارم که حالت خوب باشد.
۶. از زمان بندی برای بخاطر سپردن موضوعات استفاده کنید
تکرار موضوعات مختلف در فواصل زمانی معین تاثیر بیشتری بر روند به خاطر سپردن آن دارد. این روش به عنوان یک ابزار یادگیری بسیار قدرتمند شناخته شده است به این صورت که تکرار موضوع مورد نظر ابتدا یک بار در ساعت، سپس هر چند ساعت یکبار و سپس هر روز انجام شود. با انجام این کار مغز امکان انتقال موضوع از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت را خواهد داشت.
7. از رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کنید
پیروی از تغذیه متعادل به بهبود وضعیت ذهن و همچنین بدن شما کمک می کند. به عنوان مثال، افراد سالمندی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی می کنند از میوهها، سبزیجات، ماهی، آجیل، روغنهای غیراشباع (روغن زیتون) و منابع گیاهی پروتئینی استفاده می کنند. تغذیه از این مواد سبب بهبود سلامت مغز و کاهش احتمال ابتلا به اختلالات شناختی و زوال عقل می شود.
۸. کلسترول خود را تنظیم کنید
سالمندانی که دچار سطوح بالای کلسترول LDL هستند بیشتر از سایر همسالان خود در معرض زوال عقل و مشکلات حافظه قرار دارند. بنابراین پیروی از رژیم غذایی مناسب، ورزش کردن، کنترل وزن و پرهیز از دخانیات نقش موثری در بهبود سطح کلسترول بدن در دوران سالمندی دارد. اما بهتر است به صورت دوره ای برای تنظیم کلسترول به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز از روش دارو درمانی برای کنترل کلسترول شما استفاده شود.
۹. روابط اجتماعی خود را گسترش دهید
برخورداری از پیوندهای اجتماعی مستحکم در دوران سالمندی با کاهش خطر زوال عقل، کاهش فشار خون و افزایش امید به زندگی طولانی مرتبط است. سالمندان اجتماعی به دلیل احساس رضایت و شادی از سلامت مغزی بهتری نسبت به همسالان خود برخوردار هستند.
اگر در دوران سالمندانی قرار دارید و برای ادامه زندگی مستقل به حضور دیگران وابسته هستید بهترین روش استخدام پرستار سالمند در منزل است با استفاده از تکنیک های فوق از شما در برابر بروز مشکلات حافظه محافظت کند.
موسسه پرستاری پرستار همراه الف یکی از پیشگامان ارائه کننده خدمات پرستاری و درمانی به کودکان، سالمندان و بیماران است که با برخورداری از مجوزهای لازم به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمت به همشهریان گرامی است.
برای برخورداری از خدمات این مرکز با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.